Prima pagina

Cresterea actiunilor petroliere a stopat scaderea Bursei

12.07.2005, 20:49 13

Actiunile companiei petroliere Petrom au castigat ieri 4,65% atingand nivelul de 0,45 lei/actiune, cea mai ridicata cotatie din ultimele 5 luni.

De la inceputul lunii, titlurile Petrom au urcat cu 12%, pe fondul cresterii semnificative a volumelor tranzactionate. In sedinta de ieri, transferurile realizate cu actiunile companiei petroliere au depasit 6 milioane de lei (circa 1,7 milioane de euro), reprezentand peste 40% din rulajul total din piata.

Conform analistilor, cresterile din ultima perioada ale actiunilor Petrom se datoreaza, in primul rand, rezultatelor peste asteptari care se estimeaza pentru primul semestru si, in al doilea rand, majorarii cotatiei petrolului pe plan international. Acesti factori au atras in ultima perioada mai multe fonduri straine care au inceput sa cumpere din nou actiuni ale companiei petroliere, sustin dealerii.

"Cresterea actiunilor Petrom reprezinta o evolutie buna in conditiile actuale ale pietei. Aceasta evolutie este determinata probabil de rezultatele bune pe care compania le asteapta la sase luni, avand in vedere ca dupa preluarea ei de catre OMV aceasta a raportat doar cresteri", a comentat Valentin Ionescu, directorul de operatiuni al societatii de brokeraj Euro Invest Vision.

"Evolutia actiunilor Petrom se datoreaza, in primul rand, rezultatelor care se previzioneaza la sase luni. In al doilea rand, OMV, actionarul majoritar al Petrom, a crescut spectaculos la Bursa de la Viena si este posibil ca aceasta evolutie sa fi atras interesul investitorilor straini si pentru Petrom. Cresterile companiilor petroliere sunt legate si de evolutia pretului titeiului la nivel international", a explicat Bogdan Trandafir, directorul departamentului de analiza al BCR Securities.

Conform unei prezentari transmise de Petrom investitorilor si analistilor, profitul companiei inainte de dobanzi si impozitul pe profit pe primul trimestru al acestui an se ridica la 507 milioane de lei (137 de milioane de euro), de zece ori mai mult decat in perioada similara a lui 2004. Vanzarile companiei au crescut in primul trimestru cu 10%.

"Datorita acestor asteptari, Petrom a atras din nou atentia fondurilor de investitii straine, ale caror cumparari semnificative au facut ca piata sa nu scada saptamana trecuta", a spus Trandafir.

In ultimele sedinte de tranzactionare s-a observat o evolutie pozitiva si la nivelul actiunilor Rompetrol Rafinare, pe fondul unei lichiditati in crestere. De la inceputul lui iulie, titlurile Petromidia s-au apreciat cu circa 6,3%, depasind ieri nivelul de 0,08 lei/actiune.

"Se pare ca in prezent ne confruntam cu o criza a capacitatii de rafinare, mai mult decat cu o criza a petrolului. Din acest motiv, Petromidia ramane atractiva pentru investitori, in ciuda problemelor pe care le-a avut, deoarece rafineaza petrol din Rusia, mai ieftin, si obtine marje de profit mai ridicate. De asemenea, se pare ca evolutia pozitiva a titlurilor Rompetrol se datoreaza si intrarii unor investitori straini", a declarat Valentin Ionescu.

Cresterile inregistrate de companiile petroliere au reprezentat un element de stabilitate, facand ca piata sa nu scada saptamana trecuta, cand anuntul demisiei Guvernului si posibilitatea organizarii de alegeri anticipate au determinat un moment de panica in randul investitorilor romani, care si-au intensificat vanzarile.

"Actiunile Petrom au tras in sus piata si au determinat stabilizarea situatiei de la Bursa. La inceputul sedintei de tranzactionare de azi (n.r. - ieri) SIF-urile se aflau tot pe un trend descendent, insa cresterile de pe Petrom au determinat stoparea acestor scaderi. Cel mai important lucru este faptul ca in piata au inceput sa intre din nou bani, iar lichiditatea a inceput sa creasca. Totusi, o data cu incetarea activitatii investitorilor straini, lucrurile vor reveni probabil la normal", a aratat Bogdan Trandafir.

Indicele BET, care urmareste evolutia celor mai tranzactionati zece emitenti din piata, a castigat ieri 1,37%, depasind pragul de 5.000 de puncte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO