Prima pagina

Cresterea cu 30% a actiunilor Ardaf, semnal de preluare?

16.05.2005, 19:56 14

Actiunile companiei de asigurari Ardaf au crescut la sfarsitul saptamanii trecute cu peste 30% pe Rasdaq, pe fondul unor tranzactii care au insumat 2% din capitalul societatii.

Tranzactiile alimenteaza speculatiile ca Ardaf, companie cu afaceri de 44 milioane de euro, ar putea fi tinta unei oferte de preluare in perioada imediat urmatoare.

Oficialii companiei nu resping aceasta posibilitate.

"Negocieri sunt tot timpul. Suntem foarte curtati. Este un proces ireversibil si s-ar putea intampla foarte curand (vanzarea companiei - n.red.)", a spus Octavian Manastireanu, presedintele Consiliului de Administratie al companiei.

In urma ultimelor cresteri ale actiunilor, capitalizarea companiei a ajuns la 13,7 milioane de euro.

Conform unor surse din piata asigurarilor, exista discutii cu trei societati austriece, dintre care una este Uniqa, alte companii europene si chiar o societate de asigurari din China.

Actionarul majoritar al companiei, omul de afaceri Ovidiu Tender, nu a putut fi contactat pentru comentarii.

Tender a preluat 49% din actiunile companiei printr-o tranzactie surpriza, in 2002, apoi si-a majorat succesiv capitalul detinut, pana la 70%. Un alt actionar semnificativ este un fond de investitii inregistrat in Cipru, Clairmont Holding Limited, care detine 12% din actiuni.

Ardaf a raportat pentru primele trei luni din 2005 venituri din prime brute subscrise in valoare de 28,2 milioane de euro din asigurari generale, cu 174% mai mult fata de anul anterior.

In 2004, compania a avut prime brute subscrise de 44 milioane de euro, din care 43 milioane de euro din activitatea de asigurari generale, in crestere cu 67% fata de anul anterior. Compania a avut un profit net de 100.000 de euro anul trecut.

In 2003, Ardaf a avut un profit net de 320.000 de euro, la prime brute subscrise de 30 milioane de euro.

Piata asigurarilor se afla in febra tranzactiilor, dupa ce Wiener Staedtische, cea mai mare companie de asigurari din Austria, a anuntat ca a ajuns la un acord preliminar pentru achizitia a 70% din actiunile Omniasig de la fondul de investitii cu capital majoritar israelian TBIH.

Wiener Staedtische mai detine doua companii de asigurari pe piata romaneasca, Unita si Agras, si a anuntat ca intentioneaza sa ajunga nr.1 din punctul de vedere al cotei de piata chiar anul acesta.

In acest moment se afla, cu 19% din piata, pe locul doi, dupa Allianz-Tiriac, cu 21%. sorin.pislaru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO