Prima pagina

CSA a stabilit un plan de redresare financiara pentru Ardaf

28.09.2005, 19:35 103

Comisia de Supraveghere a Asigurarilor a hotarat deschiderea procedurii de redresare financiara pentru compania de asigurari Ardaf, ca urmare a scaderii coeficientului de lichiditate si a marjei de solvabilitate a companiei sub limitele legal admise.

Cei doi indicatori arata capacitatea companiei de a-si onora obligatiile fata de clienti si debitorii sai.

Omul de afaceri Ovidiu Tender, care controleaza compania prin Tender S.A., spune ca nu este nici o problema. "Planul de redresare este facut de CSA impreuna cu noi. Avem deja stabilita o majorare de capital", a spus Tender.

Compania a hotarat in Adunarea Generala a Actionarilor desfasurata luni ca-si va majora capitalul social cu 25 milioane de lei noi (7 mil. euro) ca sa-si rezolve problemele de lichiditate. Majorarea se va efectua pana pe 30 octombrie anul acesta.

Reprezentantii Comisiei spun insa ca hotararea de deschidere a procedurii de redresare era necesara pentru ca indicatorii de solvabilitate si lichiditate sa nu se deterioreze in continuare. "Am hotarat un plan de redresare financiara pentru Ardaf. Noi suntem obligati sa aplicam legea. Vom urmari ceea ce se promite ca se va face", a spus Nicolae Crisan, presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor.

Printre masurile cuprinse in planul de redresare financiara cerut Ardaf se numara, in afara de majorarea capitalului social cu 25 mil. lei, o serie de interdictii pe care compania va trebui sa le respecte.

Astfel, Ardaf nu va mai putea subscrie riscuri cu sume asigurate mai mari de 100.000 de euro fara acordul CSA pana la majorarea efectiva a capitalului social si nu va mai putea face nici un plasament in cadrul grupului Tender fara avizul CSA, a spus Nicolae Crisan.

De asemenea, Ardaf va trebui sa transmita catre CSA in maximum 5 zile contractele in derulare cu societatile din grupul Tender si, de asemenea, sa comunice imprumuturile acordate companiilor din grupul Tender. In plus, compania va face o raportare zilnica a CSA a platilor mai mari de 30.000 de lei noi (8.400 de euro).

Ovidiu Tender spune insa ca nu exista credite acordate de Ardaf catre companiile din grupul Tender si nici contracte in derulare intre societatea de asigurari si celelalte companii din grup.

Grupul Tender mai are afaceri in imobiliare, constructii, agricultura sau industrie grea, in valoare de zeci de milioane de euro.

Ovidiu Tender a mai spus ca scaderea coeficientului de lichiditate al companiei a aparut din cauza comisioanelor foarte mari acordate agentilor si brokerilor de asigurare si pentru ca primele de asigurare, in cazul asigurarilor de raspundere civila auto (RCA), sunt prea reduse comparativ cu rata daunei. Primele RCA sunt stabilite anual de catre CSA. Ardaf a avut pe primul semestru afaceri de 42 de milioane de euro (154,1 milioane de lei), cu 76% mai mult fata de perioada similara a anului trecut.

Aproape 60% din portofoliul Ardaf este alcatuit din polite RCA. Ardaf, listata pe Rasdaq, are o capitalizare bursiera de 27 mil. euro la ultimul pret de tranzactionare. sorin.pislaru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO