Prima pagina

Cum sa te retragi la 40 de ani fara a pierde bani

Cum sa te retragi la 40 de ani fara a pierde bani

Dorin Gherman: "Am bifat o ambitie personala si m-am retras fara regrete"

24.10.2007, 12:48 412

Au fost manageri sau antreprenori. Sau si manageri, si antreprenori. Au muncit de la 8 dimineata la 8 seara ani de zile la rand. In jurul varstei de 40 de ani, unii mai devreme, altii mai tarziu decid sa se retraga din munca de zi cu zi, investind banii adunati in afaceri pe care le coordoneaza oameni angajati special sau pe bursa, urmarind evolutia averii din vacante prelungite sau in pauzele de la temele copiiilor. Desi sunt rar intalnite, cazurile de antreprenori sau manageri care iau decizia de a se retrage inainte de 50 de ani contureaza primul grup de milionari pasivi din Romania.

Faptul ca o serie de oameni de afaceri au decis sa se retraga din munca de zi cu zi poate fi vazut insa si ca o maturizare a societatii in ansamblul ei, este de parere Mihai Stanescu, business & life coach. "Este ca si la haine: in urma cu 12 ani, pe strada oamenii erau imbracati la fel, iar acum e diversitate, abia daca mai vezi doi la fel. Cred ca asta se intampla si la nivel vocational", spune Mihai Stanescu, care este de parere ca retragerea la o varsta la care in mod normal "motoarele duduie la altii" este si o chestiune de tip de personalitate.

Mihai Stanescu sustine ca, de cand e in businessul acesta (coaching - consultanta personalizata de business), a remarcat doua tipuri de manageri in Europa de Vest. Prima este cea a asa-numitilor "late starters" ("care incep mai tarziu"), care intre 35 si 50 de ani dau ce este mai bun din ei si sunt in perioada lor de maxima ascensiune profesionala, iar o parte dintre ei nu se opresc nici dupa 70 de ani: "Se pare ca exista un grad optim de activare personala, la unele tipuri de personalitati, care se atinge dupa varsta de 40 de ani si se mentine la cote inalte pana aproape de sfarsitul vietii".

La persoanele din a doua categorie identificata de Mihai Stanescu, "gradul optim de activare" este la maximum intre 25 si 30 de ani. "De obicei, acestia muncesc mult, la fel de mult in valoare absoluta ca si ceilalti de multe ori, acumuleaza bani, ii plaseaza inteligent si apoi se retrag", spune Stanescu, subliniind ca, intr-adevar, acestia par cazuri speciale deoarece sunt mai rari. Desi modul de a se retrage sau motivatia pot diferi de la un caz la altul, sunt cateva concluzii comune acestei categorii de persoane, spune psihologul Aurora Liiceanu. Ea explica faptul ca aceasta decizie de retragere are la baza o serie de intrebari pe care diverse persoane ajung sa si le puna intr-o zi. "Fie se intreaba ?daca nu o sa pot face mai mult de atat?? si se sperie de un eventual esec, fie intra intr-o criza asa-zisa a varstei (care poate fi orice varsta, nu neaparat cea mijlocie) si se intreaba: ?eu muncesc toata ziua si din cate se vede asa voi munci toata viata, oare asta e viata mea, pentru asta traiesc eu??". Aurora Liiceanu spune ca persoanele care isi pun aceste intrebari sunt cel mai predispuse sa intre in randurile adeptilor curentului "downshifting" (curent al eticii muncii pornit din Europa de Vest, care urmareste o calitate sporita a vietii, in loc de o cursa continua dupa bani si recunoastere sociala).

Dorin Gherman, Ionut Dumitrescu, Octavian Radu, Dinu Patriciu sunt doar cativa oameni care au stiut cum sa continue sa castige bani, chiar si dupa ce si-au redus orele de munca. Cititi despre acestia pe site-ul Business Magazin.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO