Prima pagina

Cursul valutar si dobanzile au devenit motiv de stres pentru manageri

24.03.2005, 00:00 9


Evolutia cursului de schimb valutar a afectat desfasurarea normala a activitatii de productie, spun aproximativ o cincime dintre managerii intervievati in cadrul unui studiu realizat de Banca Nationala.


Totodata, aproape 10% dintre acestia considera ca ratele dobanzilor practicate de bancile comerciale constituie un factor de franare a procesului de productie.


De la inceputul anului, euro marcheaza o scadere de 8,7% in termeni nominali fata de leu. In termeni reali, aprecierea leului este de peste 10%. Dolarul a pierdut de la inceputul anului 4,5% in termeni nominali, respectiv aproape 6% in termeni reali.


Studiul BNR arata ca cele mai afectate domenii au fost: chimia (prelucrarea cauciucului si a maselor plastice), unde ponderea celor care spun ca sufera de pe urma caderii euro este de 77%; industria textila, de confectii si incaltaminte (pondere de 61%), industria de prelucrare a lemnului (44%). In industria de masini si echipamente, in special cele electronice, ponderea a fost de 42%.


Gradul ridicat in care aceste ramuri au fost afectate este determinat de ponderea mare pe care o detin exporturile in structura produselor finite. Astfel, intreprinzatorii din aceste sectoare au suferit direct de pe urma aprecierii monedei nationale, vazandu-si profiturile diminuate, din moment ce contravaloarea in lei a marfii vandute in exterior a scazut.


Finantarea prin credite bancare continua sa fie o problema care afecteaza productia pentru 10% dintre managerii intervievati de BNR. Cele mai afectate domenii sunt industria de mijloace de tehnica de calcul si de birou si cea de echipamente radio-TV si comunicatii, cu ponderi de peste 60%.


In ultimul an dobanzile au scazut simtitor, dar in continuare la credite sunt destul de mari. Companiile care nu au forta de negociere cu bancile sunt nevoite sa plateasca dobanzi la credite la nivelul pietei.


Banca centrala a calculat pentru luna martie o dobanda de referinta de 10,75%, cu aproape sase puncte procentuale mai mica decat cea din februarie. Motivul?


Scaderile de dobanzi de pe piata interbancara s-au transmis mai repede asupra ratelor platite de banci la depozitele clientilor.


La credite, dobanzile au scazut, dar mai incet, bancile temandu-se ca nivelul actual din piata interbancara nu este sustenabil.


Managerii se mai plang de cererea redusa, care limiteaza posibilitatea de dezvoltare a afacerilor, aceasta cauza fiind invocata de aproape o treime dintre acestia. Alte motive de stres mai sunt blocajul financiar si dificultatea in aprovizionarea cu materii prime. liviu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO