Prima pagina

Dacia isi va mari cifra de afaceri cu peste 1 mld. euro

Dacia isi va mari cifra de afaceri cu peste 1 mld. euro

Francois Fourmont

19.07.2006, 19:53 17

Grupul francez Renault, care produce modelul Logan, va mari pana in ianuarie 2008 capacitatea de productie a uzinei de la Pitesti, de la 235.000 la 350.000 de autovehicule, ceea ce va aduce peste un miliard de euro la cifra de afaceri a Automobile Dacia.
"Planurile noastre de viitor includ marirea capacitatii de productie a uzinei de la Pitesti, in 2008 urmand sa avem o productie de 350.000 de autovehicule", a declarat Francois Fourmont, directorul general al Automobile Dacia.
Luand in calcul ca la un volum de 164.000 de autovehicule vandute in 2005 Automobile Dacia a inregistrat o cifra de afaceri de 1,2 mld. euro, suplimentarea capacitatii de productie ar urma sa creasca cifra de afaceri a companiei de la Pitesti la peste 2,5 mld. euro.
Cresterea capacitatii de productie urmeaza sa fie facuta printr-o investitie de 178 de milioane de euro, pana la sfarsitul anului 2007, care se vor adauga la cele 650 de milioane de euro investiti de grupul francez Renault in Dacia, de la preluarea uzinelor in 1998.
Anuntul a fost facut ieri la Ministerul Administratiei si Internelor (MAI), care a intrat in posesia ultimului autoturism Dacia Logan din lotul de 6.000 de unitati achizitionate prin licitatie publica deschisa la sfarsitul anului 2005.
"Ministerului i-au fost alocate prin hotarare de guvern fonduri pentru achizitionarea acestor masini, actiune pentru care au fost repartizate 300 de milioane RON (83,5 mil. euro), dar in urma licitatiei organizate la sfarsitul anului trecut s-a obtinut diminuarea acestei sume", a declarat Vasile Blaga, ministrul administratiei si internelor.
Contravaloarea contractului, intermediat de firma Ager Leasing, aproape 260 de milioane de RON (72 mil. euro), urmeaza a fi achitata pana in anul 2008. La licitatia organizata de MAI, au mai participat si societatea de leasing a grupului francez BRD - Groupe Societe Generale, dar si Romexterra Leasing, potrivit directorului general al Ager Leasing, Razvan Dumitrescu.
"Acesta este un contract pe care ni l-am dorit si este totodata cel mai mare incheiat de firma noastra", a declarat el. "Oferta noastra a fost mai avantajoasa decat a candidatului situat pe locul doi cu 4 milioane de euro, acesta fiind motivul pentru care am castigat contractul."
Ager Leasing a mai avut un contract cu Inspectoratul General al Politiei in anul 2004, pentru un numar de 1.500 de vehicule, cu o valoare de 13,2 mil. euro.
Cele 6.000 de autovehicule au fost impartite intre politia nationala, careia i-au fost repartizate 5.000 de unitati, Jandarmerie (280 de unitati), Politia de Frontiera (185 de unitati), iar restul - celorlalte structuri ale MAI.
Din cele 5.000 de unitati repartizate politiei, 4.000 au fost destinate ordinii publice - 1.650 posturilor de politie din orase, in timp ce cu cele 2.350 de autovehicule repartizate in mediul rural au fost acoperite toate posturile din tara.
Aceste masini nu acopera in intregime necesitatile MAI, gradul de acoperire in minister fiind in momentul de fata de 58%, iar in Politie de 75%. De aceea, MAI intentioneaza organizarea unei noi licitatii in toamna acestui an pentru achizitionarea altor 2.000 de autovehicule.
"Probabil, si urmatorul contract va fi incheiat tot cu Dacia datorita raportului calitate - pret si pentru a pastra uniformitatea in cadrul ministerului", a declarat Nicolae Berechet, secretar general al MAI.
Directorul de vanzari al Dacia, Alain Lebourg, a declarat ca Automobile Dacia poarta discutii cu alte doua institutii publice pentru contracte similare.
"Este vorba de achizitia unui numar intre 1.000 si 2.000 de masini, iar contractele speram sa fie finalizate pana la sfarsitul lui 2006", a declarat Lebourg.
Acesta reprezinta cel mai mare contract incheiat vreodata de Automobile Dacia, potrivit directorului general, Francois Fourmont. Modelul Logan, principalul model produs la Pitesti, a fost vandut in peste 160.000 de exemplare in Romania, unitatile exportate ajungand la randul lor la 100.000 de unitati, in 42 de tari, de pe patru continente.
In acest an, Automobile Dacia va lansa in luna septembrie o noua motorizare pe benzina de 1,6 litri, cu o putere mai mare, iar in luna octombrie va fi lansata versiunea break a modelului Logan, prevazuta cu cinci si sapte locuri.
Pana la sfarsitul anului va avea loc modernizarea liniei de productie, tinand cont ca Dacia va face trecerea de la motorizarile care respecta normele de poluare euro3 la versiuni echipate cu motoare in standardele euro4.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO