Prima pagina

Dan Voiculescu, interesat de electronul privat

10.03.2003, 00:00 12

De privatizarea primelor doua filiale de distributie de electricitate, Electrica Banat si Dobrogea - testul reformei industriei energetice romanesti - este interesat nu numai capitalul strain.
Dan Voiculescu, prin Grivco Group, este deocamdata singurul om de afaceri din Romania care vizeaza privatizarea din energie.
"Grupul Grivco este interesat de privatizarea distributiilor de electricitate si de gaze, pentru ca sunt printre cele mai profitabile activitati", a explicat pentru Ziarul Financiar Aurel Leca, directorul general al Grivco Energy, care face parte din Grivco Grup. Aurel Leca a fost directorul general al Conel pana in 1997, cand societatea s-a divizat in vederea restructurarii si privatizarii.
Grupul de firme Grivco deruleaza activitati de comert, mass media, transport aerian, industrie, agricultura sau in sectorul financiar - bancar, avand o cifra de afaceri pe 2001 (de cand sunt ultimele date disponibile) de 158,9 milioane dolari si un profit net de 5,9 mil.$.
In presa, au aparut deja informatii potrivit carora Dan Voiculescu este interesat sa participe si la privatizarea SNP Petrom, cea mai mare companie de pe piata romaneasca. Voiculescu a mai participat la o incercare esuata, de a cumpara Petrom in 1999, alaturi de Sorin Ovidiu Vantu si Gelu Tofan.
Grivco a depus acum o expresie de interes alaturi de compania elvetiano-suedeza ABB pentru Electrica Banat. Reprezentantii ABB erau inca de anul trecut in cautare de parteneri in vederea formarii unui consortiu, nefiind in postura de operator specializat in distributie. Grivco Energy are o licenta de furnizare a energiei pe piata libera a electricitatii din Romania.
"Avem o intelegere pe termen mai lung cu ABB. In zona Banat, avem proiecte comune nu numai pe distributie de electricitate, ci si in domeniul producerii de energie in cogenerare la Timisoara", a explicat Leca, care a adaugat ca investitia in proiectul de cogenerare ar putea fi de 50-100 mil.euro.
Leca a mai spus ca Grivco si ABB au solicitat o extindere cu o luna a termenului limita pentrru depunerea expresiilor de interes pentru Electrica Banat, pentru atragerea in consortiu a unei banci si a unui grup energetic de talie international insa nu au primit nici un raspuns din partea ministerului industriei si resurselor, proprietarul Electrica.
In cursa pentru Electrica Banat s-au mai inscris companiile de distributie de electricitate BKW (Elvetia), PPC (Grecia), EVN (Austria) si Enel (Italia). Ultimele trei au depus expresii de interes si pentru Electrica Dobrogea.
adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels