Prima pagina

Dans in trei: Bursa din Sibiu vrea sa intre in fuziunea BVB cu Rasdaq

Dans in trei: Bursa din Sibiu vrea sa intre in fuziunea BVB cu Rasdaq
18.08.2004, 00:00 27

Bursa de la Sibiu, prin care se tranzactioneaza instrumente financiare derivate, vrea sa se alature procesului de fuziune al Bursei de Valori Bucuresti si al Bursei Electronice RASDAQ. Daca se va realiza aceasta fuziune in trei, pe piata romaneasca de capital va ramane o singura bursa.
"Ca urmare a propunerilor noastre de colaborare, cei de la Bursa din Sibiu ne-au spus ca opteaza pentru varianta unei fuziuni," a declarat Septimiu Stoica, vicepresedintele Bursei de Valori Bucuresti.
Reprezentantii cele doua burse din Bucuresti au trimis recent la Bursa din Sibiu mai multe propuneri de colaborare printre care se numara si cea a fuziunii.
Fuziunea celor doua piete va insemna ca investitorii vor avea acces la piata instrumentelor derivate prin brokerii care la intermediaza si tranzactiile de la BVB si RASDAQ.
"Actionarii nostri s-au exprimat pentru o fuziune cu Bursa din Bucuresti. Cred ca o fuziune cu pietele de va insemna o mai buna vizibilitate si o mai buna promovare in teritoriu pentru instrumentele financiare derivate," spune Darius Cipariu, directorul general  adjunct al Bursei Monetar Financiare si de Marfuri Sibiu (BMFMS).
Bursa din Sibiu are peste 100 de actionari, printre care se numara cateva societati de brokeraj care activeaza si pe piata din Bucuresti, cateva banci si o serie de alte societati comerciale care pot participa la realizarea tranzactiilor de pe piata.
La Bursa din Sibiu se tranzactioneaza instrumente financiare derivate (futures si options), utilizate pentru acoperirea riscurilor financiare, dar utilizate foarte mult si in tranzactii speculative.
Fuziunea are insa si o 
Bancile pot opera direct pe piata de capital din acest an, astfel incat isi vor putea acoperi pe aceasta piata anumite riscuri cum ar fi cel privind fluctuatiile cursului valutar sau a ratelor de dobanda. In plus, ar putea aduce si alti investitori, dintre clientii lor.
Toti brokerii care activeaza in prezent pe piata de actiuni vor putea, de asemenea sa aduca si investitori pe piata instrumentelor derivate, recomandand investitorilor sa isi  acopere riscurile investitiilor in actiuni utilizand aceasta piata.
Lichiditatea pietei de la Sibiu a scazut destul de mult in ultimii ani, valoarea lunara a contractelor incheiate pe piata futures in ultimele doua luni situandu-se sub un milion de dolari.
Pentru ca fuziunea sa poata fi realizata trebuie sa fie aprobata de actionarii celor doua piete. "Trebuie sa clarificam aceasta problema cu membrii Bursei din Sibiu si sa propunem membrilor nostri aceasta varianta", spune Septimiu Stoica. "Actionarii au aprobat deja colaborarea cu pietele de la Bucuresti. Urmeaza sa fie stabilita si modalitatea prin care aceasta va fi facuta," a declarat Darius Cipariu, directorul general adjunct al Bursei din Sibiu.
Cu toate acestea, unii dintre brokerii de pe piata de la Bucuresti sunt destul de reticenti in privinta unei fuziuni cu Bursa de la Sibiu, pentru ca aceasta ar insemna sa "imparta" proprietatea asupra viitoarei piete si cu actionarii Bursei din Sibiu. De altfel, propunerea initiala a BVB si RASDAQ adresata Bursei din Sibiu consta in preluarea prin majorare de capital Casei de Compensatie a BMFMS, fapt care ar fi permis ca ponderile brokerilor in viitoarea bursa consolidata sa nu fie diminuate.
In cadrul strategiei de dezvoltare a pietei de capital, BVB si RASDAQ si-au propus de mai mult timp sa introduca la tranzactionare, alaturi de actiuni si obligatiuni, si instrumentele financiare derivate. Pentru a putea realiza tranzactii cu instrumente derivate, Bursa de la Bucuresti trebuie sa dispuna de o Casa de Compensatie, care se interpune intre vanzatori si cumparatori in momentul incheierii tranzactiilor, si garanteaza indeplinirea obligatiilor asumate de acestia. Preluarea Casei de Compensatie de la Sibiu ar fi fost mai facila si mai ieftina decat infiintarea unei alte case de compensatie.
Fuziunea BNVB si RASDAQ a fost hotarata in urma cu mai bine de un an. Pe cele doua piete, care au in prezent o capitalizare totala de 8,2 miliarde de dolari, sunt listate actiunile a peste  4.000 de societati.



PwC evalueaza BVB
Compania de consultata si audit PricewaterhouseCoopers (PwC) a castigat licitatia organizata de Bursa de Valori Bucuresti pentru evaluarea patrimoniului acesteia. Evaloarea patrimoniului BVB este necesara pentru transformarea acesteia in societate pe actiuni, ceea ce ii va permite sa fuzioneze cu RASDAQ, organizata deja ca societate comerciala. Raportul de evaluare va fi finalizat in urmatoarele saptamani. Reprezentantii BVB lucreaza in prezent la acstele constitutive ale Bursei de valori Bucuesti SA, care ar putea fi supuse votului actionarilor inainte de finalizarea raportului de evaluare.



BVB vrea sa preia SNCDD
Actionarii Societatii Nationale de Compensare Decontare si Depozitate pentru Valori Mobiliare (SNCDD) vor discuta azi o propunere de preluare din partea Bursei de Valori Bucuresti. Preluare ar urma sa dea nastere depozitarului central, entitate definita de noua legislatie a pietei de capital.
SNCDD este responsabila in prezent cu compensarea si decontarea tranzactiilor de la Bursa Electronica RASDAQ, iar majorarea de capital prin care BVB vrea sa preia controlul la SNCDD ar urma sa se realizeze in principal cu sistemele tehnice utilizate de BVB pentru decontarea tranzactiilor proprii.
"Preluarea este cea mai buna solutie pentru ca Bursa isi va pastra capacitatile de piata integrata la fel cum s-a intamplat si pana acum," spune vicepresedintele Bursei de Valori, Septimiu Stoica. Legea pietei de capital prevede ca decontarea tranzactiilor de pe piata de capital trebuie sa se realizeze in afara bursei prin intermediul depozitarului central. Sistemul de decontare al Bursei este mult mai ieftin de utilizat decat cel al SNCDD, una din avantajele invocate de BVB si RASDAQ
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO