Prima pagina

De 1 iunie, Codul fiscal asteapta promulgarea

01.06.2005, 20:03 15

Codul fiscal provoaca un nou scandal: astazi, 1 iunie, nimeni nu stie care reglementari fiscale trebuie aplicate din cauza ca legea de aprobare a modificarilor aduse in Parlament actului normativ nu fusese publicata nici pana aseara in Monitorul Oficial.

Ministerul Finantelor si consultantii fiscali s-au aflat ieri sub un adevarat potop de intrebari si mai ales de nervi ai contribuabililor care nu stiu ce prevederi trebuie sa aplice. Din pacate, nu au primit nici un raspuns lamuritor, ceea ce loveste inca o data autoritatea si credibilitatea Fiscului.

Sarabanda modificarilor de legislatie fiscala din ultimele luni a culminat astfel cu un adevarat haos. Motivul: Presedintia nu promulgase pana ieri dupa-amiaza proiectul de lege adoptat de Parlament, care nu avusese in vedere termenul minim legal care trebuie sa treaca de la adoptare si pana la promulgare - 5 zile lucratoare.

Asadar, cum se impoziteaza astazi castigurile din tranzactii cu actiuni, din dobanzi si din transferuri imobiliare?

Dupa prevederile ordonantei de urgenta pentru modificarea Codului fiscal, intrate in vigoare la 1 aprilie si care nu pot fi aplicate in practica, asa cum a admis in cele din urma si Ministerul Finantelor? Sau dupa regulile pe care parlamentarii au reusit sa le adopte, dar care nici pana aseara nu aparusera in Monitorul Oficial?

"Teoretic, se aplica prevederile ordonantei de urgenta, care este in vigoare", au declarat pentru ZF surse din Ministerul Finantelor. Adica "celebra" regula "pro rata temporis" - in cazul careia s-ar aplica o cota de 1% pentru partea de venit aferenta perioadei de dinainte de 1 iunie si o cota de 10% aferenta perioadei de dupa 1 iunie.

Pana aseara nu exista insa nici o explicatie oficiala, nici un fel de indicatie pentru contribuabili. Contactat de Ziarul Financiar, ministrul finantelor, Ionut Popescu, nu a fost disponibil pentru a face clarificarile atat de necesare.Iar o asemenea situatie nu poate decat sa-i incurajeze sa ignore prevederile - practic inaplicabile - ale ordonantei si sa astepte publicarea Legii de aprobare in Monitorul Oficial.

Cei mai afectati sunt brokerii si bancile - responsabile de calcularea si retinerea impozitului de la clienti si care si-au adaptat sistemele informatice potrivit formei in care stiau ca va aparea legea din Parlament.

Ramane de vazut cum va trata si Fiscul impunerea tranzactiilor realizate pana la intrarea in vigoare a legii. Situatia este cu atat mai complicata cu cat e nevoie si de norme metodologice pentru aplicarea legii, in conditiile in o serie de paragrafe dau nastere unor interpretari diverse. Cele mai complicate sunt prevederile referitoare la modalitatea de impunere a castigurilor din tranzactii cu actiuni.

Pe de alta parte, normele metodologice sunt inca in lucru si oricum nu pot fi finalizate pana cand nu este publicata legea de modificare a Codului fiscal, care trebuie sa dea o noua numerotare articolelor, in urma multiplelor modificari operate.



Surpriza: se modifica din nou

Cosmarul amendamentelor aduse Codului fiscal nu pare sa mai ia sfarsit. Dupa ce proiectul de lege pentru modificarea actului normativ a fost adoptat in Parlament, guvernul Tariceanu si-a adus aminte ca avea de gand sa stabileasca si noi impozite asupra terenurilor.

Si pentru ca dezbaterea parlamentara s-a incheiat, Ministerul Finantelor a conceput un nou proiect de lege de completare a Codului, strecurat in asa-numitul pachet al "Legilor proprietatii", pentru care guvernul intentioneaza sa-si asume raspunderea in Parlament, insa nu s-a hotarat cand anume o va face. Impozitele ar urma sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2006.

Astfel proiectul stabileste impozite in trepte, de la 200.000 de lei la 360.000 lei pe hectar reprezentand impozit anual pe terenurile arabile, impartite in cinci categorii. Impozitul pe terenul cu constructii, in extravilan, va fi de 220.000 de lei pe hectar. Hectarul de padure va fi impozitat cu 350.000 de lei. Cele mai ridicate impozite sunt prevazute la terenurile cu vii si livezi - de la 280.000 de lei pe hectar si pana la 600.000 de lei pe hectar, in cinci trepte de calitate.



Drumul Codului la Tokio si inapoi

Ieri dupa-amiza, decretul prezidential pentru promulgarea Codului fiscal a fost trimis prin fax in capitala Japoniei, Tokio, pentru a putea fi semnat de presedintele Traian Basescu, a declarat ieri pentru ZF consilierul prezidential Renate Weber, coordonatoarea departamentului constitutional-legislativ de la Cotroceni. Seful statului se afla de ieri intr-o vizita oficiala de patru zile in Japonia. Weber spune ca proiectul de lege privind aprobarea Codului fiscal a sosit la administratia prezidentiala abia ieri la pranz, dupa ce presedintele plecase in Japonia. "Nu este vorba de nici o intarziere din partea Parlamentului sau a Presedintiei. Conform Constitutiei, dupa aprobarea unei legi in Parlament, trebuie sa treaca minimum 5 zile lucratoare pentru a fi promulgata, iar adoptarea Codului fiscal in Camera Deputatilor a avut loc martea trecuta. Noi am primit proiectul in urma cu un sfert de ora", a explicat ieri dupa-amiaza Renate Weber. Administratia prezidentiala facea eforturi pentru a trimite cat mai repede legea spre publicare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO