Prima pagina

De ce dam in gropi: n-avem project finance

22.01.2003, 00:00 24

Piata romaneasca are un potential foarte ridicat pentru a atrage investitii prin metoda finantarii pe proiect (project finance), in special in domeniul infrastructurii de cai ferate si rutiere, utilitati, energie, servicii de alimentare cu apa, este concluzia seminarului "Project Finance" organizat ieri de FinMedia.
Pana acum, metoda finantarii de proiect a fost utilizata doar de catre Apa Nova Bucuresti, concesionarul serviciilor de apa si canalizare din capitala si societate de proiect, in care rolul finantatorilor il joaca Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si o banca germana specializaa in astfel de investitii -DEG (Germania), iar sponsorii (investitorii de capital) sunt grupul francez Vivendi Water si Consiliul General al Municipiului Bucuresti.
Finantarea de proiect, in sens clasic, presupune finantarea unui proiect industrial sau comercial in care pentru recuperarea imprumutului finantatorul are in vedere veniturile rezultate din acel proiect, iar pentru garantarea acesteia sunt luate in calcul numai bunurile asociate respectivului proiect, explica reprezentantii casei de avocatura Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen.
Bancii Romane pentru Dezvoltare - Group Societe Generale nu a acordat pana acum finantare de proiect, dar spera ca in urmatorii doi ani vor apare astfel de oportunitati pentru banca pe piata romaneasca,  a declarat ieri Patrick Gelin, directorul general al bancii.
Potrivit reprezentantului BRD -SocGen, avantajele acestui tip de finantare in comparatie cu metodele clasice "sunt faptul ca statul nu trebuie sa garanteze creditul (lucru care nu greveaza asupra datoriei publice), creditarea are in vedere o perioada mai lunga de timp, iar rambursarea creditului se va face din veniturile generate de proiect, nu din alte active ale celui imprumutat".
Pentru companie, finantarea pe proiect este o modalitate de a atrage fonduri care nu apar in bilantul contabil al firmei, cum se intampla cu alte instrumente de finantare precum creditele, obligatiunile sau actiunile.
In situatia finantarii pe proiect, garantiile acopera, in medie, pana la doar 10-15% din valoarea investitiei, bancile (finantatorii) urmarind ca proiectul sa genereze suficiente fluxuri de numerar (cash flow-uri) pentru returnarea sumei imprumutate si a dobanzilor aferente.
Finantarea de proiect costa mai mult decat alte forme de finantare, montajul proiectului este mai complex, iar riscul pe care-l comporta acest tip de finantare este ca proiectul sa nu ramburseze sumele imprumutate.
"Costul acestui gen de finantare este cu unu pana la cinci puncte procentuale peste cel al unei metode clasice de finantare pentru ca presupune un risc asociat mai ridicat. Acest mod de finantare se adreseaza cel mai des parteneriatului public privat, dar exista si cazuri in care investitorii acorda finantare societatilor private", spune Simon Par Keeling, specialist in finantare pe proiect al Societe Generale Londra.
Potrivit acestuia, "in peste 99% din cazuri, banca se implica numai financiar in proiect, fiind extrem de rara situatia (si chiar ca ultima solutie la care o banca poate recurge) de a prelua actiuni ale companiei imprumutate, care nu poate rambursa creditul".
Finantarea de proiect vizeaza proiecte pe termen lung, fapt pentru care se preteaza in special contractelor de concesiune, care au o durata intre 20 si 30 de ani.
Pentru a fi intrunite conditiile pentru o finantare de proiect trebuie intrunite mai multe conditii de ordin economic, dar si juridic, in unele cazuri fiind necesara chiar modificarea unor actelor normative, explica experti din domeniul bancar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO