Prima pagina

Deficitul de cont curent a atins 1,4 mld. euro in patru luni

28.06.2005, 20:02 9

Dupa numai patru luni din acest an, deficitul de cont curent a urcat la aproape 1,4 miliarde de euro, marcand o deteriorare cu 77% a balantei externe.

Fata de luna martie, deficitul a continuat sa se largeasca rapid, cu 54%, aratandu-se imposibil de controlat din cauza presiunii deficitului comercial.

Astfel, schimburile comerciale au adus un minus de 1,8 miliarde euro, cu aproape 70% mai mult decat in perioada similara din 2004, pe fondul trecerii pe sold negativ a segmentului de servicii, care inregistreaza un minus de 210 mil. euro.

Dintre toate capitolele din balanta de plati, numai turismul si transferurile curente consemnau solduri pozitive la sfarsitul lui aprilie. Turismul contribuie la atenuarea dezechilibrului cu numai 20 milioane de euro.

Transferurile curente au ramas pe un trend ascendent, dar, spre deosebire de alti ani, ritmul de crestere nu mai tine pasul cu viteza de crestere a deficitului comercial. Potrivit datelor BNR, romanii din strainatate au trimis in tara, in primele patru luni, o suma de 897 milioane euro, cu doar 33% peste valoarea din ianuarie - aprilie 2004.

Cresterea fara precedent a importurilor, care au depasit 9,7 miliarde de euro la sfarsitul lui aprilie, nu mai poate fi compensata de traditionalele intrari de bani de la romanii care muncesc in strainatate.

In acelasi timp, datoria externa pe termen mediu si lung a inregistrat 20,7 miliarde euro, in crestere cu 14,2% fata de 31 decembrie 2004. Datoria externa publica si public garantata se situeaza la 10,65 miliarde euro si reprezinta 51,5% din datoria externa pe termen mediu si lung, fata de 55,4% la 31 decembrie 2004.

Mentinerea unui ritm alert de adancire a deficitului de cont curent pune sub semnul intrebarii chiar si prognozele oficiale recent actualizate impreuna cu FMI si care anticipeaza un nivel de cel mult 7,75% din PIB pentru sfarsitul anului, fata de un nivel de 6,9% estimat initial.

Banca Nationala insista asupra faptului ca majorarea deficitului nu implica riscuri deosebite atat timp cat este asigurata finantarea externa. Deficitul de cont curent reprezinta un indicator la care agentiile de rating si investitorii de pe pietele externe sunt foarte sensibili, mai ales cand ia proportii amenintatoare, de pana la 10% din PIB.

In conditiile liberalizarii circulatiei capitalurilor, piata valutara devine expusa la eventuale retrageri-soc provocate de o eventuala schimbare a sentimentului investitorilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO