Prima pagina

Desfasurare impresionanta de forte a israelienilor in Cisiordania

19.07.2001, 00:00 16


Armata israeliana a mobilizat tancuri si alte vehicule blindate in Cisiordania, in urma unor atacuri cu mortiere asupra cartierului evreiesc Gilo, din suburbiile Ierusalimului.

Ministrul israelian de externe Shimon Peres a declarat ieri ca nu este vorba despre o ofensiva majora pentru recucerirea unor teritorii aflate sub controlul palestinienilor, desi mobilizarea este cea mai importanta de la inceputul revoltei palestiniene, in septembrie anul trecut.

Peres a declarat ca Israelul trebuie sa se protejeze de eventuale noi atacuri teroriste sinucigase si ca singura modalitate consta, dupa parerea sa, in eradicarea din fasa a unor astfel de tentative.

Surse israeliene au declarat pentru CNN ca la reuniunea de ieri dimineata cabinetul de securitate a decis aplicarea politicii de "aparare activa", care inseamna ca armata va ataca numai pentru a raspunde la sau pentru a preveni amenintari la adresa securitatii statului evreu.

Liderul palestinian Yasser Arafat a declarat insa ca ultimele actiuni ale israelienilor reprezinta provocari grave, prin care statul evreu "isi arata intentia de a-si continua agresiunea".

Cele doua atacuri cu mortiere de la Gilo, lansate din satul palestinian Beit Jalla, nu au facut raniti, dar a fost pentru prima oara cand astfel de tiruri au fost lansate din Cisiordania.

Incidentul a avut loc la cateva ore dupa ce elicopterele israeliene au atacat si distrus o casa unde s-ar fi adapostit militanti Hamas ce planuiau un atac la finalul Jocurilor Maccabiene, aflate in plina desfasurare in Israel.

Cel putin patru palestinieni au fost ucisi si alti opt au fost raniti, printre victime aflandu-se si Osama Saada, considerat de Israel ca fiind unul dintre liderii Hamas.

Autoritatea Palestiniana a condamnat insa atacul, afirmcnd ca este vorba despre "un act de razboi comis de guvernul israelian impotriva civililor palestiniene neinarmati si nevinovati".

Ambele parti au dat vina una pe cealalta pentru escaladarea violentelor, in conditiile in care incetarea focului mediata de Statele Unite este inca in vigoare.

Insa Raanan Gissin, un purtator de cuvant al premierului israelian Ariel Sharon, a declarat ca statul evreu a demonstrat o retinere "remarcabila" in cele zece luni de la izbucnirea revoltei palestiniene care pana acum a provocat moartea a 485 de palestinieni, 128 de israelieni si 13 arabi israelieni.

"Ne-am impus singuri o politica retinuta, pentru a incerca sa punem capat celor zece luni de violente care nu aduc beneficii nimanui. Prin urmare, exista posibilitatea de a ne aseza la masa negocierilor, in loc sa luptam pe campul de batalie", a spus Gissin, adaugand ca Israelul este pregatit sa faca "compromisuri dureroase in acest sens".

Arafat a sosit la Cairo, unde participa la o reuniune de urgenta a Ligii Arabe, in cursul careia va cere intensificarea sprijinului politic si financiar pentru poporul palestinian "care sufera din cauza blocadei impuse de autoritatile israeliene".

La randul sau, Peres se afla la Londra, pentru convorbiri cu premierul Tony Blair si seful diplomatiei britanice, Jack Straw.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO