Prima pagina

Dezastru in agricultura: productia a scazut cu pana la 70%

15.10.2007, 22:27 28

Romania se confrunta cu cea mai mare scadere a productiei agricole de dupa 1990, scadere care a condus la pierderi de miliarde de euro si la explozia importurilor, arata datele Institutului National de Statistica.
Cele mai afectate culturi au fost anul acesta culturile de floarea-soarelui si de grau.
Productia de floarea-soarelui a scazut cu 68% (de la 1,6 mld. tone la 522 mii tone), iar cea de grau cu 44%( de la 5,6 mld. tone la 3 mld. tone), principalele cauze fiind micsorarea loturilor date in folosinta, dar mai ales seceta si diferentele de temperatura cu care s-au confruntat producatorii. In primele sapte luni ale acestui an, importurile pentru produsele alimentare si animale vii au crescut cu 28% fata de aceeasi perioada a anului trecut, atingand o valoare de 1,37 mld. euro, asta in conditiile in care exporturile pentru aceste produse au ajuns la 289 mil. euro. Cea mai mare dinamica s-a inregistrat la cereale, unde s-au importat de 165 mil. euro, cu 120% mai mult decat in 2006.
Deficitul comercial la produsele alimentare si animale vii a avut astfel, in primele sapte luni ale anului, o contributie de 10% la deficitul comercial al Romaniei, care s-a ridicat la 11,4 mld. euro. Pe ansamblu, productia agricola (vegetala si animala) este prognozata sa scada anul acesta cu circa 11% in termeni reali, comparativ cu cresterea de 3,3% de anul trecut. Ponderea agriculturii in Produsul Intern Brut (PIB) va fi de numai 6,5% (fata de 8% in 2006). In urma cu 10 ani, agricultura reprezenta 18% din PIB, iar in 1990, ponderea acesteia in PIB era de aproape 22%.
Anul acesta, impactul secetei in economie (prin reducerea productiei si cresterea importurilor) este estimat la peste un miliard de euro.
Potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii, anul acesta este estimata o productie de floarea-soarelui care nu va depasi pragul de 522 de mii de tone. " Productia a scazut de trei ori fata de anul trecut, iar cantitatile mici de floarea-soarelui, dar si preturile mari, duble fata de anul trecut, au determinat patronii din industria uleiului sa apeleze la importuri de seminte si de ulei nerafinat", a declarat Viorel Zichil, presedintele Patronatului din Industria Uleiului, Ulprod.
PreTurile la floarea-soarelui au evoluat rapid anul acesta, ajungand la 1,4 lei/ kg in momentul de fata, in conditiile in care in aceeasi perioada a anului trecut pretul era de aproximativ 0,7 lei/ kg.
Cantitatea redusa de materie prima I-a determinat pe jucatorii din industria uleiului sa importe din tarile Uniunii Europene seminte de floarea-soarelui, dar si ulei nerafinat. " Avem nevoie de 400 de mii de tone de seminte sau ulei echivalent, necesar pe care am inceput sa il luam din tarile Uniunii", a declarat Robert Arsene, director general Agricover.
Repercusiunile s-au vazut cel mai bine la raft, unde pretul la ulei s-a dublat fata de primele luni ale anului trecut. Potrivit unor surse de pe piata, "la inceputul anului, cererea era inferioara ofertei, dar acum s-a instaurat o panica pe piata uleiului, ceea ce a generat un pret de pana la 5,5 lei la litrul de ulei, fata de 2,5 lei/ litru la cat ajungea in primele luni ale acestui an".
Micsorarea loturilor, dar mai ales seceta si diferentele de temperatura au dus la scaderi semnificative si in cazul productiei de grau, care a scazut cu pana la 44%. Astfel, spre deosebire de anul trecut, cand productia a ajuns la 5,6 mil. tone (2470 kg/ ha), in 2007 s-au scos doar 3 mil. tone de grau (4000 kg/ha). "Din cauza secetei am fost nevoiti sa importam in primavara din Ungaria 200 de mii de tone, iar in perioada august-septembrie alte 250 de mii de tone", a declarat Aurel Popescu, presedintele Patronatului Roman din Industria de Morarit, Panificatie si Produse Fainoase, Rompan. Pe langa nevoia de materie prima, jucatorii din piata au apelat la produsele din import si datorita pretului mai mic. Daca la nivel local graul s-a vandut cu 260 de euro/ tona, in crestere fata de 180 de euro/ tona, cu cat se cumpara in aceeasi perioada a anului trecut, din import s-au facut achizitii cu pana la 190 de euro/ tona.
"Partea cea mai rea este ca Romania a inceput sa exporte grau cu 260 de euro pe tona, in conditiile in care in tara este un deficit. Asta va determina importuri si mai mari incepand cu anul viitor, la preturi mult mai ridicate decat anul acesta, aproape duble", a mai spus Popescu. In Romania, pretul graului s-a marit de doua ori si jumatate, pretul la faina de doua ori, iar asta s-a vazut in cresterea pretului painii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO