Prima pagina

Din plansetele arhitectilor ies 50 milioane de euro anual

Din plansetele arhitectilor ies 50 milioane de euro anual
17.03.2004, 00:00 127



Dintre blocurile si sediile de institutii, care dominau peisajul arhitectonic romanesc pana in 1990, au aparut cu repeziciune vile, sedii de banca sau de birouri, supermarketuri, ce au imbracat noi forme estetice din sticla, otel si beton, dand frau liber imaginatiei arhitectilor. Avalansa de comenzi pentru constructii noi a largit astfel dintr-odata sfera serviciilor oferite de firmele de arhitectura, care s-au adaptat evolutiei pietei de constructii, ajungand sa formeze o piata a serviciilor de profil de peste 50 milioane de euro pe an, potrivit unor estimari facute de surse din piata.



Piata arhitectilor, care ajunge la o valoare de 80 - 100 mil. euro cu tot cu servicii de inginerie si structuri, a intrat intr-o faza de stabilizare de cativa ani. Jucatorii mari, cu o cifra de afaceri intre 500.000 $ si 2 mil. $, acapareaza proiectele cu valori mari si ruleaza cam 10% -15% din afacerile de pe piata, potrivit unor aprecieri, in conditiile in care nu exista date oficiale sau studii pe acest segment. Din acest esalon fac parte firma romano - americana Westfourth Architecture si cele autohtone West Group Architecture, Hax SRL (firma arhitectilor Viorel si Diana Hurduc), Dorin Stefan, Studio 3M, precum si alte patru - cinci firme, unele dintre acestea localizate in Timisoara, Cluj Napoca sau Iasi. Jucatorii de pe acest palier au un numar de arhitecti cuprins intre 8 si 25.



In Romania, sunt aproximativ 5.000 de arhitecti luati in evidenta Ordinului Arhitectilor din Romania, din care aproape jumatate activeaza in capitala, potrivit ultimelor date disponibile.



Onorariile arhitectilor pot varia de la 7 - 10% din valoarea proiectului, in cazul constructiei unei vile sau unui proiect cu o valoare mai mica, si scade ca pondere catre 2 -3 % in cazul unui proiect de mari dimensiuni, cum este cazul unui imobil de birouri sau a unui magazin cash and carry.



Al doilea palier pe piata de profil ar fi cel al firmelor de arhitectura cu o cifra de afaceri anuala de peste 100.000 $.



In fine, cea mai mare pondere o ocupa atat ca numar, cat si ca pondere in piata firmele de 1- 2 arhitecti.



"Piata arhitecturii s-a dezvoltat in paralel cu piata constructiilor, insa sub rata de crestere a acestei piete", spune Adrian Cristescu, presedinte si asociat unic la firma West Group Architecture, unul dintre cei mai importanti jucatori ai pietei.



West Group Architecture, cu circa 12 angajati, a realizat anul trecut o cifra de afaceri de circa 800.000 $. Adrian Cristescu este unicul proprietar al afacerii, care mai are inca doua afaceri inrudite - West Group Design si West Group Engineering, nivelul total al afacerilor sale depasind un milion de dolari. Adrian Cristescu a infiintat in 1996 firma West Group Architecture.



Firma sa a avut o evolutie constant ascendenta pe piata serviciilor de arhitectura, datorita unui portofoliu variat, sustine Cristescu. West Group Architecture are printre clientii sai banca elena Piraeus Bank, Aegek Construct, Immorom sau clienti rezidentiali, lucrand cu predilectie pe segmentul de spatii de birouri.



Westfourth, infiintata in 1992 cu birouri la New York si Bucuresti, este la ora actuala creditata a fi cea mare firma de pe piata, cu un rulaj anual pe piata romaneasca de pana la 2 mil. $, spun surse din piata. In portofoliul Westfourth, firma arhitectului Vladimir Arsene, se numara Europa House (unde este sediul Orange), Mobifon Communications Building (in apropiere de Bucur Obor) din Bucuresti, precum si sedii comerciale sau de universitati in SUA.



O alta firma mare este cea a arhitectului Dorin Stefan, cel care a realizat proiectul Opera Business Center. Compania are o cifra de afaceri de aproximativ 600.000 euro pe an, printre clienti avand banca EuromBank, compania de asigurari Generali. "Acum facem o cladire de birouri Cascade Building si sediul pentru o banca ce intra pe piata romaneasca", a mai spus Anda Stefan, arhitect in cadrul firmei conduse de sotul sau, Dorin Stefan. Firma, care executa si decoratiuni interioare, numara circa 10 arhitecti.



"Piata serviciilor de arhitectura are trei segmente importante - piata cladirilor rezidentiale mici (case, vile), care au o pondere de 80% din valoarea totala a pietei, birourile cu o pondere de 10%, comparabila cu cea a segmentului industrial - hale sau depozite", afirma Raluca Buzdugan, asociat la firma de arhitectura Vlad Simionescu si Asociatii.



Potrivit acesteia, onorariile mari se intalnesc in cazul cladirilor inalte de birouri, unde nivelul acestora pot ajunge la 7 - 8 % din valoarea proiectului, urmate de cladirile industriale (retailerii) si rezidentialele.



Ca numar de angajati, cei mai mari jucatori de pe piata sunt, spune Raluca Buzdugan, institutele de proiectare judetene care s-au privatizat si lucreaza predominant pentru institutii de stat, avand peste 100 de angajati fiecare.



"Piata s-a dezvoltat in special dupa ce firmele private infiintate in perioadfa 1990 - 1995 au crescut suficient sa plece din micile sedii de apartament pentru a-si face propriile sedii", spune reprezentantul casei de arhitectura Vlad Simionescu si Asociatii. Firma are 7 arhitecti si o cifra de afaceri de 100.000 euro in 2003, pentru 2004 fiind estimata o dublare a afacerii. Rata profitului a fost anul trecut de circa 40%.



Printre clientii firmei sunt Montero, Medist, Obo Bettermann, sedii de spitale in Atlanta (SUA), dar si cladiri de birouri in Malaezia. Vlad Simionescu si Asociatii au participat la realizarea proiectului Petronas Tower din Malaezia, care este la ora actuala cea mai inalta cladire din lume.
adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels