Prima pagina

Dividende de 2 mil. euro pentru mostenitorii lui Auschnit si Malaxa

03.07.2008, 18:50 13

Urmasii industriasilor Nicolae Malaxa si Max Auschnit vor incasa dividende in valoare cumulata de aproape 2 milioane de euro pentru participatia de 7,85% pe care o detin la Fondul Proprietatea.
Mostenitorii magnatului interbelic Nicolae Malaxa (fostul proprietar al uzinelor Faur, Tohan Zarnesti si Magazinele de Fierarie Galati) detin putin peste 7,5% din actiunile Fondului Proprietatea, pentru care vor incasa 1,85 milioane de euro, in timp ce urmasii lui Max Auschnit (fostul proprietar al Uzinelor Resita) trebuie sa primeasca peste 100.000 de euro.
Fondul Proprietatea a anuntat ca va propune repartizarea unor dividende in valoare totala de 90 mil. lei (24,6 mil. euro) din profitul net pe 2007, dividendul brut fiind de circa 2,5 ori mai mare decat anul trecut. Fondul a raportat un profit net de 313 mil. lei (93,7 mil. euro), de peste patru ori mai mare decat in 2006.
Familiile Malaxa si Auschnit sunt cei mai mari actionari individuali ai Fondului Proprietatea, la care statul detine in prezent circa 82% din actiuni.
Participatiile detinute de urmasii celor doi industriasi valoreaza in prezent circa 180 mil. euro, avand in vedere primele tranzactii cu actiunile Fondului Proprietatea facute publice, care evalueaza fondul la 2,3 mld. euro, adica 60% din valoarea capitalului sau social de 4 mld. euro.
Fondul Proprietatea a obtinut anul trecut venituri din activitatea curenta de 410 mil. lei, de cinci ori mai mari decat in 2006. Diferenta se datoreaza, in principal, veniturilor din provizioane, de 129,6 mil. lei, cat si cresterii de aproape 2,6 ori a sumelor din dividendele incasate de la companiile unde Fondul este actionar, in valoare de 203 mil. lei, potrivit datelor din raportul financiar prezentat miercuri.
La finele anului trecut, veniturile din dobanzi erau de 30,8 mil. lei, fondul avand la 31 decembrie disponibilitati in valoare de 592 mil. lei. In primul semestru al acestui an, depozitele bancare ale Fondului au urcat la 852 mil. lei (233 mil. euro). Potrivit directorului general al fondului, Daniela Lulache, depozitele bancare au adus in primul semestru un castig de 9-10%, fata de circa 7% in 2007.
La finele anului trecut, Fondul avea active totale de 14,4 mld. lei (4 mld. euro), cu 13,5% mai reduse fata de cele din 2006. Diferenta rezulta din diminuarea cu 19% a valorii activelor imobilizate, de la 16,3 mld. lei la 13,2 mld. lei.
Potrivit datelor disponibile pe site-ul Fondului Proprietatea, numarul actionarilor persoane private este de 2.113, actiunile lor reprezentand 17,7% din capitalul social. Fondul detine participatii la un numar de 88 de societati.

Ce s-ar fi intamplat cu Malaxa si Auschnit daca nu ar fi fost comunismul?
Ar fi ajuns cele doua familii la fel de bogate ca familia Agnelli in Italia - proprietara grupului Fiat - de pilda? Fara indoiala, spune istoricul Stelian Tanase, un bun cunoscator al epocii interbelice. "Ar fi dominat economia romaneasca. Erau oameni de afaceri priceputi - erau la prima generatie de industriasi- si-ar fi transmis averea din generatie in generatie si sunt convins ca ar fi dominat acum economia - nu este vorba doar despre Auschnit, ci si de Nicolae Malaxa", afirma istoricul. In Bucuresti Auschnit si-a construit casa pe Bulevardul Aviatorilor (este vorba despre actualul palat al lui George Becali), in vreme ce Malaxa avea casa la doi pasi, pe aleea Alexandru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO