Prima pagina

Divizia de non-viata a BCR Asigurari ar putea merge la WienerStaedtische

22.12.2005, 20:08 32

Divizia de non-viata a BCR Asigurari ar putea intra in grupul austriac WienerStaedtische, in timp ce divizia de viata va fi pastrata sub umbrela Erste, afirma surse din piata asigurarilor.

Partener tradiTional al Erste pe pietele din Europa Centrala si de Est, WienerStaedtische isi poate intari astfel pozitia pe piata romaneasca, pe care a intrat in 2000 si a devenit, prin achizitii succesive, cel mai mare grup de asigurari in termeni de prime brute subscrise. WienerStaedtische detine aici Unita, Agras si de anul acesta Omniasig.

Reprezentantii Erste n-au putut fi contactati ieri pentru a comenta aceasta informatie, iar directorul general al Unita, Dan Odobescu, nu vrut nici sa confirme, nici sa infirme stirea.

"Noi ne bucuram ca acesti colegi ai nostri conationali au reusit sa ia banca nr. 1. Ceea ce va pot spune este ca WienerStaedtische isi va consolida pozitia de lider al asigurarilor, ceea ce este deja vizibil, avand in vedere forta Erste in Europa Centrala si de Est si parteneriatul pe care il au cele doua institutii financiare", a spus Dan Odobescu.

Pornita de la zero acum patru ani, BCR Asigurari va ajunge anul acesta la prime brute subscrise de 83 mil. euro, din care o treime din asigurari de viata. Piata asigurarilor este de 1,2 miliarde de euro anul acesta, deci BCR Asigurari are 7% din toata piata. Majoritatea business-ului provine din contractele aferente creditelor acordate de BCR.

"Nu stim ce decid noii actionari. Este imposibil sa prefiguram eventualele modificari ale strategiei. Din punctul nostru de vedere, este business as usual (afacerile se desfasoara normal - n.red.)", a spus Romeo Jantea, director general al BCR Asigurari. Dar cum va influenta piata asigurarilor achizitia BCR de catre Erste, dat fiind faptul ca in ultimii ani afacerile cu asigurari au crescut in primul rand ca urmare a cresterii creditarii?

Bogdan Andriescu, directorul general al brokerului de asigurari Eos Risq, nu vede influente majore.

"Mentinerea BCR Asigurari in grup va depinde de noul proprietar. Sunt doua variante: ori pastreaza BCR Asigurari, care va face acelasi lucru ca si pana acum, fara nici un fel de diferenta, numai ca va fi austriac, ori vinde pur si simplu. Din ce stiu, ar putea sa vanda. Cui, cat, cu cat, este greu de facut o estimare", a spus Andriescu.

Andriescu a mai spus ca ceea ce este sigur ca cine (o companie de asigurari - n. red.) va reusi sa lucreze cu Erste va avea mult de castigat. "Discutand ieri cu unul dintre clientii nostri austriac, l-am intrebat cine ar vrea sa castige", a spus el.

Dar de ce s-ar bucura austriecii ca vin alti austrieci, si in general de ce lucreaza mai degraba firmele cu alte firme conationale?

"Daca esti intr-o tara straina, nu preferi sa lucrezi cu niste conationali? Te intalnesti in acelasi loc, te cunosti mai demult. Chiar daca este mai ieftin la altii, poate ca n-ai incredere. Dar sa nu credeti ca decizia de a incheia un contract cu o firma cu actionari din aceeasi tara nu se ia dupa consultarea preturilor in toata piata", a explicat Andriescu.

BCR Asigurari a avut prime brute subscrise de 38,5 milioane de euro pe primul semestru al anului, de 2,5 ori mai mult decat in primele sase luni ale anului anterior.

In afara de BCR Asigurari, BCR tocmai a infiintat in aceasta toamna, impreuna cu alte patru entitati afiliate, compania BCR Asigurari de Viata, al carei capital social se ridica la 15 milioane de lei (peste 4,1 milioane de euro), care ar urma sa preia toata activitatea de asigurari de viata a BCR Asigurari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO