Prima pagina

Doar Ardaf a stricat linistea topului pe asigurari generale

30.03.2005, 00:00 8

Pentru prima data in ultimii ani, piata asigurarilor generale a avut un ritm de crestere mai bun decat cea a asigurarilor de viata. Majorarea primelor brute subscrise din asigurari generale cu 25% a fost peste asteptarile majoritatii actorilor din industrie si arata ca pe acest segment exista potential neexploatat. De altfel, tot businessul a avut anul trecut un an bun, cresterea economica de 8,3% resimtindu-se si intr-un consum puternic revigorat, si in exporturi mult mai mari.


Piata a fost manata insa si de cererea mai mare a persoanelor fizice. Spre exemplu, au crescut mult asigurarile auto - de raspundere civila auto, casco si Carte Verde, ca urmare a vanzarilor mai mari pe credit si in leasing, si asigurarile de locuinte si risc financiar, tot ca urmare a cresterii creditarii. Schimbarile de pozitii in top 10 au fost mult mai reduse decat in cazul asigurarilor de viata. Ardaf a fost cea care a stricat "linistea" clasamentului, revenind pe locul cinci, dupa ce in 2003 coborase doua pozitii.


1. Allianz-Tiriac si-a intarit usor pozitia pe piata, ajungand exact la un sfert din toata industria asigurarilor generale. Compania a avut un ritm de crestere usor peste cel al intregii piete, de 25%.


2. Asirom, care a devenit challenger in asigurari generale acum doi ani, dupa o lunga perioada de dominatie neintrerupta, ramane netulburata pe aceasta pozitie, chiar daca cota de piata a scazut cu patru puncte procentuale. Compania a inregistrat anul trecut o stagnare a primelor brute subscrise la asigurari generale. Evolutia  este posibil sa reflecte si schimbarea de patru ori a sefului companiei in decursul unui singur an.


3. Omniasig urca an de an cu ritmuri de crestere peste cele ale pietei. Asa s-a intamplat si in 2004, cand cresterea de 36% a primelor brute subscrise i-a adus o imbunatatire a cotei de piata de aproape un punct procentual. Fuziunea recent anuntata cu Omniasig-AGI si Omniasig-Asirag, cumparate anul trecut, ii va mai aduce companiei inca aproape 3 procente de cota de piata, insuficiente insa deocamdata pentru a ataca pozitia Asirom.


4. Si Astra (capital autohton) a urcat mai repede decat toata industria asigurarilor generale, asa incat cota sa de piata s-a imbunatatit: 7,1%, fata de 6,2% anul anterior. Compania a cunoscut schimbari in top- management anul trecut si a trecut printr-o reorganizare.


5. Revenirea Ardaf (capital autohton) pe locul cinci se datoreaza unei cresteri de 54% a primelor brute subscrise, dubla fata de piata. Compania ramane la cele cinci-sase procente din piata pe care le-a avut in ultimii ani. Si la Ardaf au fost doua schimbari de top-management anul trecut, care insa se vede ca nu s-au reflectat in parcursul incasarilor.


6. Unita (Austria) a avut un ritm de crestere egal cu cel al pietei anul trecut, ramanand exact la aceeasi cota de piata - 5,9%, dar a coborat un loc in clasament ca urmare a ascensiunii Ardaf. Societatea are de anul trecut un nou director general si si-a mutat sediul central la Bucuresti. Sunt posibile achizitii anul acesta, asa cum au anuntat reprezentantii sai inca din toamna trecuta.


7. Asiban, vedeta pietei asigurarilor generale in 2003, cand a urcat vijelios in clasament pentru ca a fost bine pozitionata pe valul creditarii, si-a imbunatatit usor cota de piata in 2004, pana la 5,7%. Compania, detinuta de patru banci autohtone, cauta sa atraga cat mai mult business din afara relatiilor cu acestea.


8. BCR Asigurari nu a mai urcat la fel de repede ca in anii anteriori in asigurari generale din cauza restrictiilor impuse de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor la vanzarile de asigurari de credite si garantii si riscuri financiare. Oricum, ritmul de 60% inregistrat este cel mai mare din piata, aducandu-i companiei o majorare cu un punct procentual a cotei de piata.


9. Generali  evolueaza pe piata inca mult sub potentialul sau. Compania este cea mai mare in Italia si una din primele trei in Europa. Majorarea incasarilor cu numai 8% in euro anul trecut a determinat scaderea cotei de piata. Societatea a anuntat recent un plan masiv de investitii. Nu sunt excluse eventuale achizitii. 


10. AIG Romania (SUA) ocupa aceeasi pozitie ca in 2003. Cresterea primelor brute subscrise de doar 3% in euro i-a adus insa o pierdere de 0,4% a cotei de piata. Compania, cu doar 16 angajati, ramane cel mai productiv asigurator din Romania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO