Prima pagina

Dolarul in cadere a rupt si pragul de 30.000 de lei

26.11.2004, 00:00 17



Ceea ce se prefigura de o vreme s-a intamplat ieri: un dolar american valoreaza la Bucuresti 29.867 lei. Oricat s-ar freca la ochi cineva rupt de informatiile financiare in ultima luna, cotatia leu/dolar a coborat ieri pana la un nivel nemaiantalnit din vara anului 2001.



Caderea cursului a fost stimulata de continuarea trendului abrupt de depreciere a dolarului pe pietele internationale. Astfel, euro a atins ieri un nou maxim de 1,3225 $, fata de 1,3186 $ cu o zi in urma. Jucatorii se incapataneaza astfel sa testeze plafonul maxim de apreciere a euro dincolo de care Uniunea Europeana nu va mai putea suporta costurile unei monede atat de puternice. Trei dintre gigantii lumii financiare - Merrill Lynch, JP Morgan si Deutsche Bank prognozeaza continuarea declinului dolarului, in conditiile in care piata simte ca marile banci centrale nu vor interveni prea curand pentru a frana macar aceasta tendinta.



La Bucuresti, fericirea celor care au de rambursat credite in dolari se transforma intr-un veritabil entuziasm atat timp cat echivalentul in lei al ratelor scadente este din ce in ce mai mic. Numai in ultima luna cursul a scazut cu aproape 6,9%, iar deprecierea acumulata de dolar de la inceputul anului a ajuns la 8,37%.



Evident, pe cat de multumiti sunt cei care s-au imprumutat in dolari, pe atat de mult se intristeaza de la o zi la alta cei care au riscat pe termen scurt sa-si pastreze economiile sub forma cumpararii de dolari. Acestia isi vad diminuata cu peste 12% valoarea actuala a dolarilor economisiti comparativ cu cea inregistrata in noiembrie 2003, de exemplu.



Caderea dolarului pe piata valutara de la Bucuresti este antrenata si de scaderea cotatiilor leu/euro, avand in vedere ca nivelul cursulului anuntat de BNR este calculat in functie de evolutia euro pe piata locala. Astfel, moneda europeana a fost cotata ieri la 39.418 lei, cu 137 de lei valoarea din ziua precedenta. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO