Prima pagina

Dupa 10 ani, Romania semneaza Tratatul de aderare

25.04.2005, 19:30 23

La aproape 10 ani de cand a depus cererea de integrare in Uniunea Europeana, Romania semneaza, astazi, la Luxemburg, Tratatul de aderare. Momentul este semnificativ pentru ca, incepand de astazi, statutul Romaniei in relatia cu UE se va schimba. Romania isi schimba statutul de tara candidata si devine tara in curs de aderare. Va avea statut de observator in cadrul institutiilor europene. Va participa la lucrarile Consiliului European (sefii de state si de guverne), la cele ale Consiliului UE, va avea 35 de parlamentari observatori in Parlamentul European si in institutiile juridice si financiare comunitare.

Daca lucrurile merg bine, Romania va adera la UE, la 1 ianuarie 2007. Sunt doua piedici care ar putea amana aderarea. Una interna - este vorba de clauza de salvgardare pe care Romania a fost obligata sa o accepte, la inchiderea negocierilor, in decembrie trecut. Aplicarea ei poate conduce la amanarea aderarii cu un an.

Cea de-a doua cauza ar putea fi independenta de vointa Romaniei. Ce se va intampla, de pilda, daca mai multe state resping Constitutia UE?

Au fost multe voci autorizate care au spus ca procesul extinderii va continua. Dar exista o ingrijorare foarte mare. Fostul presedinte al Comisiei Europene, Rommano Prodi, a avertizat ieri ca, daca Franta va respinge Constitutia, in referendumul de la 29 mai, Europa se va prabusi: "Am trece printr-o criza de proportii. Problema nu va fi doar o catastrofa pentru Franta, ci chiar prabusirea Europei".

Referindu-se la ingrijorarile venite din "vechea Europa", mai ales din Germania, referitoare la faptul ca aderarea Romaniei si a Bulgariei ar reprezenta o frana in dezvoltarea UE, alti politicien europeni nu-si ascund ingrijorarea.

"Sunt foarte ingrijorat de discutia care se poarta in toata Europa in aceasta privinta", spune fostului sef al Comisiei Europene, Jaques Santer, la Bucuresti, aratand ca aderarea celor doua tari este in beneficiul, inclusiv financiar, al "vechii Europe".

Aflat la Bucuresti, la o dezbatere privind viitorul Uniunii, Santer a declarat ca exista, in UE, o ingrijorare legata de extindere, de faptul ca cetatenii se tem ca economiile statelor lor vor avea de suferit o data cu integrarea altor state. "Dar daca analizam cifrele, o sa observam ca exporturile noastre, ale vechilor membri ai UE cresc, iar aceste exporturi creeaza locuri de munca", a declarat Santer, la un seminar organizat de HVB Bank si Bank Austria Creditanstalt.

La randul sau, fostul ministru de finante al Austriei, Ferdinand Lacina a afirmat, la acelasi seminar, ca tarile din UE au castiguri finan-ciare de pe urma extinderii. "Deschiderea inseamna ca sunt posibilitati de comert si de investitii in tari care cresc de cateva ori mai repede decat UE. Este in interesul nostrul ''egoist'', ca membri vechi ai UE sa deschida Uniunea", a spus fostul ministru austriac.

In ajunul semnarii Tratatului, comisarul european pentru extindere, Olli Rehn, a afirmat ca procesul celei de-a cincea extinderi a UE - cel care cuprinde statele care au aderat la 1 mai 2004 - nu va fi incheiat decat dupa aderarea Romaniei si a Bulgariei.

"Semnarea Tratatului de aderare este un binemeritat moment de sarbatoare, dar nu si sfarsitul procesului. Mai este nevoie de munca sustinuta pentru continuarea re-formelor si implementarea lor pana la data planificata de aderare, de 1 ianuarie 2007. Romania trebuie sa se concentreze, in principal, pe reforma justitiei, combaterea crimei organizate si a coruptiei. E nevoie de eforturi mai mari pentru respectarea regulilor ajutoarelor de stat si ale concurentei, precum si pentru aplicarea prevederilor legate de protectia mediului incojurator", a declarat comisarul.

Problemele semnalate de Rehn intra sub incidenta clauzei de salvgardare. Ieri, ministrul justitiei, Monica Macovei, a adresat un apel magistratilor romani pentru ca toti sa contribuie la realizarea reformei in justitie, pentru a nu periclita data aderarii.

"Aderarea Romaniei in 2007 depinde de buna functionare a justitiei, de masurile pe care le vom lua si de cum vom reusi sa le aplicam (...) Va chem sa facem impreuna adevarata reforma", spune Macovei in apelul catre magistrati.

La ceremonia de semnare a Tratatului, de la Luxemburg, vor participa atat presedintele Traian Basescu cat si premierul Calin Popescu Tariceanu. De altfel, ei sunt cei care vor semna documentul, alaturi de ministrii de externe ai tarilor membre ale UE.

Dupa semnarea Tratatului, documentul trebuie ratificat de parlamentele nationale ale statelor membre ale Uniunii.



Drumul spre UE

* Iunie 1993 - Consiliul European de la Copenhaga decide extinderea Uniunii spre est. Sunt fixate criteriile de aderare - politic (institutii democratice stabile, respectarea drepturilor omului, protejarea drepturilor minoritatilor), economic (economie functionala de piata, capabila sa faca fata presiunilor concurentiale de pe piata unica), acquis-ul (adoptatea legislatiei europene).

* 22 iunie 1995, Romania depune cererea de a deveni membra a Uniunii Euorpene.

* Iulie 1997, Comisia Europeana publica "Opinia asupra cererii Romaniei de a deveni membru al UE", urmata de primul Raport de tara, in octombrie 1998.

* Octombrie 1999, in cel de al doilea Raport de tara, Comisia recomanda inceperea negocierilor cu Romania, in anumite conditii (imbunatatirea situatiei copiilor institutionalizati si elaborarea unei strategii economice pe termen mediu).

* Decembrie 1999, Consiliul European de la Helsinki recomanda inceperea negocierilor cu Romania.

* Februarie 2000, Romania incepe negocierile (o data cu Malta, Slovacia, Lituania, Letonia si Bulgaria.

* 2002, Comisia Europeana elaboreaza "Foaia de parcurs pentru Bulgaria si Romania".

* 1 mai 2004, 10 noi state se alatura Uniunii, fara Romania si Bulgaria.

* Octombrie 2004, Romania dobandeste statutul de economie de piata functionala (Comisia precizeaza ca nu poate face inca fata concurentei din UE).

* 14 decembrie 2004, sunt inchise negocierile (Romania accepta o clauza de salvgardare suplimentara).

* 13 aprilie 2005, Parlamentul European da "avizul conform" pentru Tratatul de aderare a Romaniei si Bulgariei.

* 25 aprilie 2005, Romania semneaza Tratatul de aderare.

iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO