Prima pagina

E.ON vizeaza tot lantul de afaceri din industria de gaz si energie

07.07.2005, 21:05 12

Concernul german E.ON, unul dintre cele mai mari grupuri de utilitati din lume, intentioneaza sa-si construiasca in Romania un portofoliu integrat in domeniul energiei electrice si al gazelor naturale, a declarat pentru Ziarul Financiar Ulrich Schoeler, presedintele consiliului executiv al diviziei internationale a E.ON.

"Interesele E.ON in Romania sunt pe termen lung. Ne intereseaza sa avem un lant complet de activitati in cele doua piete, de gaz si de electricitate", afirma Schoeler.

E.ON a cumparat 51% din Distrigaz Nord pentru 303 mil. euro si a semnat recent contractul de preluare a pachetului majoritar al distributiei de electricitate Electrica Moldova, care va ridica valoarea investitiilor gigantului german in Romania la aproximativ o jumatate de miliard de euro.

Grupul german a anuntat ca va investi 200 mil. euro, suma care include aportul de capital de 178 mil. euro rezultat din tranzactia de privatizare. Fondurile urmeaza sa fie alocate pentru urmatorii sapte ani in modernizarea si extinderea retelei de distributie a Distrigaz Nord.

Germanii au pus pana acum mana numai pe o distributie de gaze si una de energie, insa planurile acestora de expansiune vizeaza alte distributii de energie, activitati de comert si import de gaze, precum si capacitati de productie pe ambele piete.

E.ON s-a instalat deja in forta in jumatatea de nord a Romaniei, unde se pregateste sa devina un furnizor integrat de energie, gaze sau chiar telecomunicatii pentru acelasi areal de consumatori, cum face deja in Germania dupa modelul dezvoltat de "multi utility" (o singura sursa de utilitati pentru clienti).

Piata de energie si de gaze din Romania se remodeleaza si se consolideaza, dupa intrarea unor investitori strategici puternici precum E.ON (Germania) in nord, respectiv Gaz de France (Franta) in sud sau Enel (Italia) in sud si vest.

In plus, puterea de negociere a gigantilor europeni, care au preluat cele doua distributii de gaze, este mult mai mare fata de cea a companiilor preluate in relatia de import de gaze naturale de la Gazprom (Rusia).

Mai mult, E.ON are o detinere directa de peste 6% din actiunile Gazprom, fiind cel mai mare investitor strain in compania rusa. Importurile de la Gazprom acopera circa 35% din consumul de gaze din Romania, a carui dependenta de Rusia se accentueaza. Comertul cu gaze din Rusia catre Romania este acum controlat in mare parte de catre casele de comert cu actionariat Wintershall, principalul rival german al Ruhrgas.

Oficialii E.ON nu au comentat ieri declaratiile conducerii Gazprom, care afirma recent ca este interesata de preluarea unor participatii ale grupului german in Romania.

E.ON este cel mai mare client al Gazprom din Europa. Gazprom joaca un rol foarte important in piata gazelor din Romania, in conditiile in care importurile de gaze din alte zone ale Europei, cum ar fi Norvegia, sunt mult mai scumpe, astfel ca E.ON va fi un importator de gaze rusesti in Romania, ca si in alte piete.

Distrigaz Nord a intrat in proprietatea E.ON la finele lunii iunie, in timp ce Electrica Moldova ar urma sa fie preluata pana la sfarsitul acestui an.

Ruhrgas, parte a concernului E.ON, deruleaza un amplu program de restructurare la Distrigaz Nord si de integrare a companiei in structurile concernului. Consultantul angajat pentru procesul derulat la Distrigaz Nord este firma germana de consultanta Roland Berger.

Compania romaneasca mai are nevoie de noi angajati in departamentele de vanzari si relatii cu clientii sau cu autoritatea de reglementare in domeniu.

Ruhrgas mai detine in Romania o participatie de circa 28% din actiunile distribuitorului privat de gaze Congaz Constanta, la fel ca si Petrom (detinuta de OMV) si Distrigaz Sud (preluata de catre francezii de la Gaz de France).

De asemenea, Ruhrgas mai are o participatie de circa 30% la operatorul local de energie Colonia Cluj.

Pe plan global, E.ON a raportat un profit net de 4,3 mld. euro la vanzari de 49 mld. euro. Actiunile grupului sunt listate la Frankfurt si New York.

adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels