Prima pagina

Efectele aderarii asupra economiei se simt pe termen lung

28.09.2006, 20:10 15

Integrarea in UE va stimula cresterea economica si investitiile straine, dar va pune presiune pe inflatie si va aduce volatilitate cursului de schimb, afirma analistii. Efectul imediat al integrarii nu va fi sesizabil nici pentru economie, nici pentru piata de capital, iar beneficiile de pe urma aderarii trebuie asteptate pe un termen mai lung.
Conform analistilor, economia isi va continua cresterea, fiind stimulata si de increderea investitorilor. Intrarile de capital se vor majora, iar investitiile directe vor tinde sa fie inlocuite de investitiile de portofoliu, pe masura ce instrumentele financiare se vor diversifica.
Intrarile de capital strain vor pune, la fel ca si in statele aderate in 2004, presiune in sensul aprecierii leului, desi analistii spun ca fenomenul de apreciere va fi mai putin intens decat in cazul monedelor statelor primite in 2004.
Odata cu integrarea vine si un val de crestere a preturilor, pe care analistii il vad insa moderat.
Dintre statele integrate in 2004, socul inflationist a fost de foarte mica intensitate pentru tarile cu inflatie ridicata, asa cum este cazul Romaniei.
De asemenea, analistii spun ca aderarea nu va aduce de una singura investitorii pe Bursa. Pietele bursiere din Cehia, Polonia si Ungaria au primit o stimulare de crestere dupa aderarea din 2004, care se va repeta si in cazul Bursei de la Bucuresti.
Investitorii vor capata mai multa incredere in piata locala de capital, dar ei vor fi atrasi doar de largirea ofertei de produse si mai ales de emitenti, prin listarea unor noi companii mari. Principalele carente ale Bursei nu se vor rezolva de la sine odata cu aderarea, spun brokerii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO