Prima pagina

Emma Nicholson se dezlantuie impotriva administratiei de la Bucuresti

10.02.2004, 00:00 29



Raportorul pentru Romania al ParlamentuluiEuropean, baroneasa Emma Nicholson s-a dezlantiui ieri impotriva administratiei de la Bucuresti, acuzand direct Guvernul ca a mintit in legatura cu adpotiile internationale, permitand "deportarea" copiilor institutionalizati, si ca nu face destul pentru eradicarea coruptiei si pentru independenta justitiei. Emma Nicholson - aflata la Bucuresti la invitatia primului ministru pentru a lamuri problema adoptiilor internationale - a intarit ieri necesitatea intreruperii negocierilor de aderare Romania - UE si a argumentat punctual aceasta optiune. In opinia sa, negocierile trebuie intrerupte pana in momentul in care Romania rezolva problema coruptiei, a independentei justitiei, a independentei presei, a "tratamentului incorect aplicat de politie" cetatenilor si situatia copiilor institutionalizati. Nicholson a apreciat, diplomatic, ca intreruperea negocierilor nu pune sub semnul intrebarii data tinta de aderare - 1 ianuarie 2007 -, intrucat negocierile ar urma sa fie inghetate la stadiul in care se afla acum, urmand sa fie reluate dupa rezolvarea problemelor enumerate. Majoritatea diplomatilor europeni sustin insa ca, daca Romania nu incheie negocierile de aderare in acest an, sub mandatul actualei Comisii Europene, integrarea in 2007 este compromisa. Nicholson a formulat saptamana trecuta impreuna cu europarlamentarul Arie Ooslander mai multe amendamente la raportul Parlamentului European privind progresele Romaniei in care se cere suspendarea negocierilor de aderare, din cauza coruptiei, a situatiei din justitie si a situatiei copiilor institutionalizati. Daca Comisia Europeana - care are ultimul cuvant - si-ar insusi un astfel de punct de vedere integrarea Romaniei va fi pusa sub semnul intrebarii.



Ieri, intre intalnirea cu Ion Iliescu si premierul Adrian Nastase, Emma Nicholson a adus adus acuzatii dure administratiei, apreciind in acelasi timp ca intreruperea negocierilor de aderare ar fi favorabila Romaniei: "Parlamentul dumneavoastra a adoptat cateva mii de legi, (pentru integrare - n.n.) dar cu actualul sistem juridic din Romania ele sunt foarte greu de implementat. Ce inseamna inchiderea unor noi capitole? (de negociere - n.n.) Noi si noi legi ceea ce implica noi probleme in implemantarea lor." Nicholson a apreciat ca actualul sistem juridic "este prea slab pentru a duce pe umeri aceasta povara.", drept urmare, negocierile trebuie intrerupte pana cand Romania rezolva aceasta problema, alaturi de "implemantarea statului de drept", a independentei justitiei, si a multor alte probleme. Ea a spus ca trebuie luate masuri pentru asigurarea libertatii de expresie, impotriva hartuirii si intimidarii jurnalistilor si pentru reducerea dependentei economice a mass-media, care lasa loc presiunilor politice.





Adoptiile



Referindu-se la problema adoptiilor, Nicholson l-a criticat pe premierul Adrian Nastase si presedintele Ion Iliescu pentru ca s-au amestecat intr-o problema, cea a adoptiilor, care nu este de competenta lor, lucru care este in opinia raportorului pentru Romania, "incorect, neprofesionist si inacceptabil." Ea s-a pronuntat impotriva implicarii politicului in protectia copilului apreciind ca politicienii trebuie sa se ocupe doar in elaborarea uneri legislatii corecte, iar restul sa fie lasat pe seama specialistilor.



"Dupa adoptarea moratoriului privind adpotiile internationale Romania a transmis mesaje confuze. Una a spus pe gura si alta a facut in scris. Romania a adoptat moratoriul pe de alta parte a luat masuri care au slabit moratoriul. Rezultatul a fost unul dezastruos. (...) S-a ajuns in situatii absurde in care presedintele si primul ministru sa dezbata subiecte precum daca copii trebuie adoptati in tara sau dati spre adpotii internationale. Nu asa se face daca vrei sa protejezi copii. Este incorect, neprofesionist si inacceptabil.", a intarit Emma Nicholson. Ea s-a referit direct la cei 105 copii dati in adoptie pentru familii din Italia, dupa interventia sefului consiliului italian de ministri Silvio Berlusconi, exprimandu-si ingrijorarea in legatura cu soarta acestora. Raportorul pentru Romania a facut o comparatie putin magulitoare pentru Adrian Nastase: "Daca Berlusconi s-ar fi dus la Tony Blair sa-i ceara 105 copii astfel incat sa fie deportati catre Italia, Tony Blair l-ar fi trimis la psihiatru si i-ar fi recomandat sa se intinda si sa se relaxeze. (...) O democratie reala ca cea din UE inseamna si capacitatea politicului der a nu ceda la presiuni. Romania vrea sa se integreze in Uniunea Europeana, dar statele UE nu-si exporta copii", a spus Nicholson.



Referindu-se la informatiile potrivit carora presedintele Comisiei Europene, Romano Prodi, ar fi facut lobby pentru aprobarea unor adoptii internationale din Romania, Nicholson a spus ca nu stie cu certitudine daca acest lucru este adevarat, dar ca personal cunoaste un numar mic de europarlamentari care au declarat "deschis si transparent" ca au facut lobby in acest sens.





Contractele fara licitatie



Pe lunga lista de reprosuri la adresa administratiei de la Bucuresti, Nicholson a mai adaugat ieri o tema: acordarea unor contracte fara liciatie - cu trimitere directa la contractul dintre guvernul roman firma americana Bechtel. "Voi discuta cu primul ministru inclusiv problema licitatiilor publice cand se acorda contracte - conditie esentiala pentru ca romia sa fie coiderara o economie de piata functionala."





Iliescu: Ne toaca maruntel!



Autoritatile romane au tratat cu destula usuratate criricile raportorului european. Presedintele Ion Iliescu a declarat ieri ca oficialii romani s-au obisnuit ca de 14 ani "sa fie tocati maruntel" de fiecare data, referindu-se la actuala relatie Bucuresti-Bruxelles, generata de situatia adoptiilor internationale in Romania.



Seful statului a precizat ca a avut, duminica seara, o discutie telefonica pe aceasta tema cu premierul Adrian Nastase si ca urmeaza sa aiba, astazi o intalnire cu acesta pentru a discuta despre "problemele curente".



"Noi le luam in evidenta toate aceste lucruri. Suntem obisnuiti de 14 ani de zile sa fim tocati maruntel de fiecare data. Se depaseste o etapa, o problema, apar altele", a afirmat presedintele Iliescu.



In vreme ca Nicholson critica intr-o conferinta de presa situatia justitiei ministrul de resort facea la minister declaratii optimise. Rodica Stanoiu, a declarat dupa intalnirea cu Nicholson ca problema adoptiilor internationale a fost "extrem de putin atinsa", in cursul intalnirii. In ceeea ce priveste coruptia din Justitie, Stanoiu a afirmat ca de aproximativ un an nu s-a mai semnalat nici un caz. Dupa intalnirea cu Stanoiu, raportorul european a purtat discutii cu membrii Consilioului Superior al Magistraturii. Secretarul general al CSM, judecatorul Dan Lupascu, a afirmat ca din discutia purtata de membrii consiliului cu Nicholson privind integrarea europeana, "a dedus" ca Romania nu va fi scoasa de la masa negocierilor cu Uniunea Europeana. "Nici o clipa nu am inteles sa se spuna adio Romaniei", a spus Lupascu, adaugand ca oficialului european i s-a explicat ce inseamna Consiliul Superior al Magistraturii.
iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO