Prima pagina

Englezii si irlandezii vaneaza toate apartamentele noi

Englezii si irlandezii vaneaza toate apartamentele noi

Click pentru imaginea marita

13.10.2006, 19:53 41

Investitorii straini se inghesuie sa-si achizitioneze proprietati imobiliare, in special apartamente, in Romania inca din faza de proiect a acestora. Valoarea achizitiilor facute de straini depaseste numai in acest an pragul de 30 de milioane de euro in Bucuresti, potrivit datelor furnizate de companiile imobiliare Colliers, Regatta si Eurisko, cu ocazia targului de case si proprietati "Real Bucharest" organizat de Finmedia.
Cumparatorii sunt oameni de afaceri si fonduri de investitii, care provin in special din Marea Britanie, precum si din Irlanda, Spania, Italia si Grecia.
"Motivele pentru care strainii cumpara apartamente in Bucuresti sunt multiple, pe langa scopul speculativ, fiind si persoane din managementul companiilor multinationale. Aceasta tendinta se manifesta in special din acest an, cand perspectiva aderarii Romaniei la Uniunea Europeana in 2007 a devenit sigura", a declarat pentru ZF Beatrice Dumitrascu, managerul de vanzari al departamentului rezidential din cadrul companiei Eurisko.
Strainii cumpara apartamente inca din faza in care se executa fundatia imobilelor.
Sute de apartamente din majoritatea complexurilor rezidentiale, unde preturile se situeaza intre 65.000 si 500.000 de euro in functie de suprafata, etaj, locatie sau dotari, sunt achizitionate de investitorii straini, care se bazeaza pe cresterea preturilor in momentul finalizarii proiectului sau vizeaza inchirierea locuintelor la randamente bune.
"Fondul de investitii britanic Property Secret a achizitionat in urma cu o luna si jumatate 40 de apartamente in complexul rezidential West Park din zona Lacul Morii - Militari, valoarea achizitiilor ridicandu-se la patru milioane de euro", spune Anca Bostan, project manager al companiei Regatta, agent exclusiv al proiectului.
"In proiectul West Park au fost rezervate 160 de apartamente pana in momentul de fata, dintre care jumatate au fost precontractate de catre investitori englezi. Apartamentele din noile complexuri rezidentiale reprezinta o oportunitate pe afaceri pentru investitorii straini, care pot obtine un profit de peste 30% din revanzarea apartamentelor in numai doi ani de la momentul achizitionarii acestora de la dezvoltator", afirma Camelia Bracea, broker in cadrul companiei imobiliare Regatta.
"Am avut cereri chiar si de 40 de apartamente din partea unor investitori britanici, italieni sau greci", spune Atena Tiplic, senior residential broker al companiei de consultanta imobiliara Colliers, agentul exclusiv al proiectului Asmita Gardens dezvoltat in zona Izvor. In proiect, jumatate din cele peste 100 de apartamente vandute pana in prezent au fost achizitionate de catre investitori, circa 25 de catre oameni de afaceri straini.
Un alt proiect cautat de straini este Central Park din zona Stefan cel Mare, dezvoltat de Niro Group, unde gradul de precontractare al apartamentelor se apropie de 90%, din cele 390 de apartamente vandute circa 15% fiind achizitionate de catre investitori straini, nu de cei care doresc sa locuiasca acolo. Astfel, cu cateva luni inainte de finalizarea proiectului, circa 60 de apartamente se afla in proprietatea investitorilor straini.
Dupa lansarea proiectelor rezidentiale, investitorii strategici sunt primii care risca sa cumpere apartamentele aflate doar pe macheta, aproape doua treimi dintre locuinte fiind achizitionate de catre acestia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO