Prima pagina

Erorile managerilor, asigurate cu minimum 10.000 euro

15.08.2006, 20:18 25

Companiile se vor inghesui sa incheie polite de asigurare de raspundere profesionala a managerilor dupa aderarea la Uniunea Europeana, ca urmare a extinderii responsabilitatilor directorilor de companii, estimeaza jucatorii din piata asigurarilor.
Acest tip de asigurare acopera pierderile financiare cauzate de administratori si directori executivi actionarilor, investitorilor si altor terti, printre care si angajatii, ca urmare a unor decizii de management gresite.
Un impuls important pentru piata asigurarilor de raspundere a managerilor vor fi prevederile din proiectul de modificare a legii societatilor comerciale, care spune ca "membrii consiliului de administratie isi vor exercita mandatul cu prudenta si diligenta unui bun administrator", ceea ce ar putea determina sefii firmelor sa incheie asigurari de raspundere profesionala. Doar cateva zeci de companii din Romania au incheiate asigurari de raspundere a managerilor (Directors&Officers Liability sau D&O), in timp ce in tari ca SUA, Canada sau statele membre ale UE toate companiile mari au astfel de polite.
Primele brute subscrise de asiguratori din polite D&O nu depasesc 5-10% din piata asigurarilor de raspundere civila, fiind de circa 1,5 mil. euro, estimeaza Mihai Lucanu, financial lines & marine manager la AIG Romania. Aceasta piata ar putea ajunge la 10 mil. euro in urmatorii ani. Primele de asigurare pentru astfel de polite variaza de la cateva zeci de mii de euro la o suta de mii, iar sumele asigurate pornesc de la un milion de euro si pot ajunge la zece milioane.
"Cu cat este mai mare compania, cu atat limitele de despagubire sunt mai mari", spune Cristian Fugaciu, director general la societatea de brokeraj in asigurari Marsh.
In prezent, putine companii sunt asigurate prin polite D&O, deoarece nu au existat procese rasunatoare intentate de actionari managerilor. Majoritatea sunt companii mari care au ca actionari fonduri de investitii sau companii listate la Bursa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO