Prima pagina

Europenii nu-si mai permit ipoteci

28.07.2008, 19:01 14

Criza de pe piata imobiliara din zona euro incepe sa se agraveze, rata anuala a creditelor ipotecare acordate in cele 15 state membre atingand cel mai scazut nivel de la lansarea monedei unice incoace, scrie Financial Times.
Potrivit ultimelor date furnizate de catre reprezentantii Bancii Centrale Europene (BCE), zona euro inregistreaza un declin financiar important, acesta manifestandu-se in ultimele luni in special in industria imobiliara.
In acelasi timp, indicele M1, vazut de majoritatea analistilor din domeniu ca o masura extrem de eficienta a evolutiei economice ulterioare a regiunii, a scazut puternic, ajungand la cea mai redusa rata anuala inregistrata din 1999 pana in prezent.
Ken Wattret, analist la BNP Paribas, a dezvaluit ca indicii de care se foloseste BCE pentru a face previziuni asupra evolutiei economice din zona euro si pentru a controla cat mai bine inflatia sunt mai exacti si mai detaliati, comparativ cu cei utilizati de celelalte banci centrale.
Acesta a adaugat ca nu exista deocamdata temeri ca strategii BCE ar putea sa modifice nivelul actual de 4,25% al ratei dobanzii de referinta sau alte aspecte ale politicii monetare.
Wattret a mai spus ca numarul creditelor ipotecare a scazut destul de mult atat in state ca Germania, Franta sau Italia, cat si in tari precum Spania sau Irlanda, care au fost grav afectate de interventiile interne operate pe piata imobiliara.
Potrivit datelor BCE, in iunie rata anuala de acordare a creditelor ipotecare a scazut la 4,4%, comparativ cu cifra de 5,6% inregistrata in luna mai. Varful de cerere pentru creditele ipotecare din zona euro a fost atins in 2006, la acea data rata anuala ajungand la 12%.
Desi reprezentantii BCE au considerat intotdeauna ca fiind benefica o dezvoltare rapida a pietei imobiliare in zona euro, criza actuala ar putea avea si o parte pozitiva: aceasta contribuie la controlarea presiunilor inflationiste.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO