Prima pagina

Exporturile in proaspetele membre UE, plus 50%

06.08.2004, 00:00 37



Romania poate recupera din deficitul comercial cu Uniunea Europeana ca urmare a aderarii celor 10 noi membri, arata datele statistice privind comertul exterior de pe primele sase luni ale acestui an.



Exporturile cu cei noi zece membri au avut o crestere de trei ori mai rapida decat cu tarile din vechea Uniune Europeana. Diferenta de dinamica se datoreaza atat ritmului de crestere economica mult mai inalt al noilor tari membre, cat si schimbarii regimului vamal.



Statistica confirma astfel datele de pe teren: dupa 1 mai, amploarea micului trafic de frontiera la granita maghiara cu zahar sau faina mai ieftina din Romania a fortat autoritatile ungare sa limiteze introducerea in tara a acestor produse.



Comertul Romaniei cu Cehia, Ungaria sau Polonia s-a desfasurat in cadrul CEFTA pana la 1 mai 2004, pentru ca dupa aceasta data sa fie in cadrul Acordului de Comert Liber cu Uniunea Europeana. Evolutia datelor arata ca cele numai doua luni de nou statut vamal in relatia cu Romania al fostelor tari CEFTA a contat.



Astfel, pe primele sase luni ale acestui an, exporturile in cele zece noi tari membre - dintre care cele mai mari sunt Cehia, Polonia, Ungaria au uract cu 49%, pana la 665 milioane de euro. Exporturile catre UE a avut un ritm de crestere de doar 19%, ajungand la 5,9 miliarde euro.



"Cea mai corecta explicatie cred ca este ritmul de crestere al consumului si al economiei mult mai mare din noile tari membre UE. Dar este posibila si o influenta a noului regim vamal, care este, in cazul produselor agricole, mai favorabil acum pentru Romania decat era in cadrul CEFTA", a spus Andreea Vass, cercetator stiintific la Institutul de Economie Nationala.



La produsele industriale, tratamentul vamal este identic in cadrul Acordului de Comert Liber cu UE ca si in CEFTA.



Intr-adevar, Polonia, Cehia sau Ungaria au inregistrat ritmuri de crestere ale PIB de 4-6% in prima parte a acestui an, fata de 0,5-1% in tarile "vechi" ale Uniunii Europene.



Cel mai accentuat ritm de crestere a al exporturilor a fost in relatia cu Cehia, care a urcat de la plus 54% pe primele patru luni la 160% pe primele sase luni. De asemenea, exporturile catre Slovenia au urcat cu 18% pe primele sase luni, fata de 7% pe primele patru. In ambele cazuri, modificarea pozitiva a ritmului de crestere indica oportunitati de exporturi noi folosite de exportatorii romani imediat dupa 1 mai 2004. Ritmurile de crestere ale exporturilor cu Polonia sau Ungaria, care absorb o cantitate mai mare de produse romanesti, au ramas identice, la respectiv 85-86% si, respectiv, 36-37%.



De partea cealalta, se observa o usoara franare a cresterii importurilor din Polonia, Cehia sau Ungaria, dupa cele doua luni de cand aceste tari sunt membre ale UE.



Ca urmare a extinderii de la 1 mai, aproape trei sferturi din exporturile Romaniei (73%) se fac acum in Uniunea Europeana.



Cel mai mare deficit ramane in relatia cu Federatia Rusa, unde Romania n-a reusit sa exporte pe primele sase luni din acesta an decat marfuri in valoare de 37 milioane euro. sorin.pislaru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO