Prima pagina

Finantele vor sa schimbe Codul Fiscal in septembrie pentru pensiile facultative

27.08.2008, 18:31 8

Ministerul Economiei si Finantelor intentioneaza sa modifice din nou Codul Fiscal luna viitoare pentru majorarea pragului de deductibilitate la fondurile de pensii facultative (pilonul III), varianta cea mai probabila fiind dublarea acestora.
"Sunt in favoarea majorarii pragului de deductibilitate, dar trebuie evaluat impactul pe care l-ar avea asupra bugetului. Nivelul de deductibilitate pentru contributiile la pensii facultative ar putea urca la cel putin 400 de euro de la inceputul anului viitor, dar analizam si variantele inaintate de reprezentantii Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP)", a declarat ieri Vosganian pentru ZF.
Ministrul s-a intalnit luni seara cu oficialii CSSPP si ai Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat pentru a discuta posibilitatile de majorare a deductibiltatii.
Reprezentantii CSSPP au propus introducerea unei deductibilitati de pana la 1.000 de euro pe an, diferentiat in functie de venituri, insa probabil ca se va merge pe varianta unei sume fixe.
In prezent, contributiile platite la fondurile de pensii facultative sunt deductibile in limita a 200 de euro atat pentru angajat, cat si pentru angajator.
Vosganian si-a declarat de mai multe ori sustinerea pentru aceasta masura, spunand ca majorarea trebuie sa fie cel putin de la simplu la dublu, o crestere de o intensitate mai mica fiind prea putin resimtita.
"Am discutat cu Ministerul de Finante cu privire la necesitatea deductibilitatii si ramane ca ei sa decida cuantumul si in ce mod va fi aceasta aplicata. Fie se va referi doar la impozit, fie contributiile vor fi deductibile si de la plata asigurarilor sociale", a declarat Mircea Oancea, presedintele CSSPP.
Masura urmeaza sa intre in vigoare cel mai probabil la inceputul anului viitor. Seful Comisiei de Pensii Private afirma ca majorarea deductibiltatii va stimula cresterea pietei de pensii facultative, care are in prezent peste 117.000 de clienti.
"Daca va creste deductibilitatea, sigur vom putea vorbi anul viitor de 400.000-500.000 de clienti la fondurile de pensii facultative. Modificarea se va aplica de la 1 ianuarie si se va suprapune astfel cu bugetele de venituri si cheltuieli ale companiilor pentru anul viitor. Am constatat ca un procent foarte mare de angajatori isi propun sa le ofere acest beneficiu angajatilor si vor fi stimulati de cresterea deductibilitatii", explica Oancea.
El a adaugat ca deductibilitatea este cea mai importanta si eficienta masura de stimulare a economisirii. "Nu este o inventie a noastra, s-a constatat din experienta altor tari", spune presedintele Comisiei.
Cea mai recenta modificare a Codului Fiscal a fost operata la finele lunii iunie, una dintre modificarile realizate fiind unificarea impozitului pe dividende la 10%, atat pentru rezidenti, cat si pentru nerezidenti, incepand cu 1 ianuarie 2009.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO