Prima pagina

Fitch ne-a dat rating de "investment grade"

18.11.2004, 00:00 15



Agentia de evaluare financiara Fitch a imbunatatit ieri calificativul Romaniei pentru datoria pe termen lung in valuta cu doua trepte, pana la "BBB-". Astfel, Romania a intrat in randul tarilor cu risc investitional scazut - "investment grade".



Ratingul pentru imprumuturi in moneda locala a fost majorat cu o treapta, pana la "BBB", perspectiva fiind stabila. Prin aceasta decizie, Fitch este prima agentie de rating care a inclus Romania in randul tarilor cu "investment grade".



Amplitudindea cresterii ratingului de tara este surprinzatoare pentru multi analisti, asteptarile pentru momentul includerii Romaniei in aceasta categorie de risc minim vizand abia anul urmator. Aceste asteptari erau fundamentate de viitoarele "incercari" prin care Romania trebuie sa treaca. Printre acestea se numara socul potential care ar putea sa apara dupa liberalizarea contului de capital in aprilie 2005, precum si presiunile inflationiste si cresterea deficitului comercial care ar putea sa derive din supraincalzirea economiei.



"Aderarea la Uniunea Europeana ramane un factor important in intarirea disciplinei politice si prin asta imbunatateste credibilitatea pentru creditare", argumenteaza decizia Nick Eisinger, analist sef pentru Romania in cadrul Fitch.



Pietele internationale au reactionat la aceste modificari, randamentul obligatiunilor emise de Ministerul de Finante coborand cu inca 6 - 9 0,6 - 0,9 puncte procentuale. Analistii apreciaza ca in zilele urmatoare ar putea sa apara noi scaderi ale randamentelor, intrucat pietele nu au integrat inca aceasta modificare si ar putea sa apara noi categorii de investitori interesati sa plaseze bani in titluri emise de Romania.



Agentia de rating S&P inca evalueaza Romania cu un rating cu o treapta sub nivelul de "investment grade", respectiv "BB+", ultima modificare datand din septembrie anul trecut. Agentia de rating Moody's a acordat Romaniei un calificativ Ba3 pentru datoria pe termen lung in valuta, cu trei trepte sub nivelul de "investment grade".



Cresterea economica bazata pe investitii puternice a determinat majorarea deficitului de cont curent, acesta fiind prognozat sa ajunga la sfarsitul anului la 6% din PIB. Potrivit Fitch, deficitul contului curent s-ar putea extinde pana la nivelul a 6,5% din PIB pentru 2005 si 2006. Desi acest dezechilibru trebuie monitorizat atent, analistii agentiei nu considera evolutia ingrijoratoare pana la acest moment.



Romania continua sa inregistreze excedente substnatiale ale balantei de plati, acumuland rezerve internationale si continua procesul de diminuare a ponderii detinute de datoria externa in PIB. Astfel, pentru sfarsitul acestui an ponderea datoriei guvernamentale externe (inclusiv garantiile) este estimata la 24% din PIB, iar pentru anul urmator se prognozeaza o scadere pana la 19%.



Potrivit analistilor Firch Ratings, cresterea economica robusta inregistrata in 2004 - de 7,5% a permis guvernului sa ajusteze deficitul bugetar in doua randuri, pana la 1,6%. Ritmul de crestere va incetini anul viitor, insa aceasta va ramane substantiala si va permite intarirea disciplinei fiscale. Pentru anul 2005 sunt prevazute o serie de diminuari de taxe, la care se adauga si cateva surse de sporire a cheltuielilor guvernamentale, in special cu salariile din domeniul public. Totusi, considera analistii Fitch, baza de impozitare ar trebui sa se mareasca, ceea ce, in contextul reducerii subventiilor, face putin probabila depasirea tintei de deficit bugetar de 1,5% stabilita pentru anul urmator.



Dezvoltarea sistemului bancar va trebui de asemenea monitorizata, in contextul expansiunii rapide a creditarii din ultimii doi ani. Soldul creditelor neperformante este inca scazut, insa ar putea sa inregistreze cresteri sensibile in viitor. Sistemul bancar si-a marit expunerea in valuta pe pietele externe pentru a sustine expansiunea rapida a creditarii interne in moneda straina, care a luat avant in ultimul an. Agentia subliniaza faptul ca multi dintre cei care au contractat imprumuturi in moneda straina realizeaza castiguri in lei, fapt care lasa sistemul bancar vulnerabil fata de riscurile valutare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO