Prima pagina

FMI despre tintirea inflatiei: Nu-i asa de simplu cum pare

16.08.2004, 00:00 20



Pana la introducerea de catre Banca Nationala a unei politici de tintire directa a inflatiei, raman de realizat schimbari consistente in procedurile de colectare a informatiilor, in structura analizelor, precum si in procesul de luare a deciziilor de politica monetara, potrivit unui raport de evaluare al Fondului Monetar International.



Regimul de tintire a inflatiei inseamna ca BNR isi asuma un anumit obiectiv (tinta) a cresterii preturilor intr-un an, cu orice risc: de apreciere/depreciere accentuata a leului fata de euro, de deficit al balantei comerciale sau de scadere economica.



"In cazul unor intarzieri, autoritatile ar trebui sa ia in considerare amanarea schimbarii cadrului de politica monetara prin trecerea la tintirea inflatiei", apreciaza expertii Fondului.



Aprecierile din raportul FMI devin cu atat mai interesante acum, dupa ce a fost anuntata inflatia pe luna iulie - cea mai ridicata din acest an, care ar putea da peste cap estimarile oficiale de 9% crestere a preturilor anul acesta.



BNR si-a anuntat intentia de a trece la tintirea directa a inflatiei la inceputul lui 2005, cu un an mai tarziu fata de obiectivul vehiculat in 2002.



In cazul in care de aceasta data pregatirile vor fi incheiate la timp, FMI recomanda introducerea unei practici - folosite in alte tari care au trecut la "inflation targeting" - a anuntarii in comun de catre BNR si guvern a tintei anuale de inflatiei, in sensul unei mai bune coordonari a politicilor monetara, fiscala si de venituri, si mai ales pentru cresterea credibilitatii tintei.



O misiune tehnica a Fondului dedicata evaluarii gradului de pregatire a BNR pentru noua politica a apreciat ca inca este nevoie de eforturi substantiale. Una din provocari tine de dificultatile in estimarea vitezei de transmitere a modificarilor de dobanda in economie si la nivelul inflatiei. "Ca urmare, BNR va trebui sa se bazeze in continuare pe interventiile asupra cursului de schimb al leului pentru a controla inflatia. In noul context, cursul va trebui ajustat periodic in concordanta cu perspectivele actualizate ale inflatiei", se arata in raportul FMI.



Concluzia Fondului este ca introducerea noului cadru monetar trebuie sa fie bine pregatit prin construirea unor premise institutionale, operationale si analitice.



"Tintirea inflatiei este considerata drept o cale de consolidare suplimentara a independentei BNR, asupra carei Banca a simtit uneori presiuni", arata expertii FMI.



BNR a considerat ca diferitele forme de regim de curs de schimb fix explicit ar fi fost mult prea riscante pentru Romania, in absenta unor politici fiscale si salariale solide, generand o expunere mare la intrari de capital pe termen scurt, volatile. Asa incat regimul de tintire a inflatiei a ramas drept cel mai potrivit.



FMI apreciaza ca nu este necesara nici o modificare a obiectivului de apreciere reala moderata a leului, insa eventualele modificari la nivelul competitivitatii externe si a performantei exporturilor vor trebui monitorizate cu atentie.



"Strategia ancorarii politicii monetare de cursul de schimb, restrictionarea intrarilor de capital pe termen scurt si mentinerea unor dobanzi ridicate s-a dovedit eficienta in reducerea inflatiei si isi poate produce efectele in continuare, pana la trecerea la tintirea inflatiei, planificata pentru 2005."



In acelasi context al politicii monetare, expertii Fondului considera ca masurile luate recent de BNR "par sa fi moderat cresterea creditului de consum".



FMI si-a exprimat insa ingrijorarea legata de volumele mari de credite de consum si ipotecare acordate in perioade relativ scurte, care alimenteaza cresterea cererii, incetinesc dezinflatia si imping deficitul de cont curent dincolo de limitele prudentei. Dupa o incetinire vizibila in aprilie, creditele de consum si cele ipotecare si-au accelerat din nou viteza de crestere in mai si mai ales in iunie, potrivit unor date preliminare.



"Sistemul financiar apare sanatos, desi riscurile aferente cresterii rapide a creditului nu pot fi ignorate. Este imperativa intarirea supravegherii bancilor comerciale prin vizite ale specialistilor bancii centrale, precum si o evaluare sistematica a expunerii la risc prin teste asupra calitatii portofoliilor de credite in diferite conjuncturi. Vor fi necesare si masuri suplimentare in cazul in care se reia o crestere rapida a creditului in valuta", se mai arata in raportul FMI. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO