Prima pagina

Fondurile mutuale nu pot investi in strainatate, dar asiguratorii da

19.10.2004, 00:00 16

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a interzis investitiile in strainatate pentru fondurile mutuale romanesti, in conditiile in care companiile de asigurari investesc sumele incredintate de clientii lor pe pietele straine de capital inca de acum 5 ani.
Astfel, industria fondurilor mutuale romanesti este pusa iarasi in inferioritate fata de companiile de asigurari de viata care si-au promovat puternic produsele unit-linked (asemanatoare fondurilor mutuale) in ultimii ani ca produse in primul rand de acumulare, de investitie.
Fondurile mutuale romanesti trebuie sa se limiteze doar la investitii in actiuni si obligatiuni pe piata interna pana la aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, conform unei decizii recente a CNVM.
CNVM a respins cererea de autorizare a trei fonduri care urmau sa fie administrate de CA IB Asset Management, societatea de administrare a investitiilor a HVB Bank, pe motiv ca prospectul de emisiune al acestora prevedea ca vor investi pe pietele de capital din Uniunea Europeana. CA IB Asset Management inceaca inca sa gaseasca o varianta de compromis pentru a putea lansa fondurile. "Incercam sa gasim o varianta in privinta nivelului de risc pe care il percepe CNVM," spune Florian Dolea, directorul CA IB Asset Management.
"Motivul pentru care CNVM a respins cererea de autorizare este acela ca nu va putea supraveghea in mod adecvat investitiile realizate pe pietele externe", a declarat Ciprian Ene, purtatorul de cuvant alCNVM.
Comisia a mai respins anul acesta, inainte de aparitia noii legislatii a pietei de capital, o cerere a BCR Asset Management, societatea de administrare a investitiilor a Bancii Comerciale Romane, care dorea sa cumpere actiuni pe piete externe.
Decizia CNVM de a respinge cererea de autorizare depusa de CA IB se bazeaza pe un articol din legislatia pietei de capital care prevede ca fondurile vor putea investi dupa aderare in statele pe pietele Uniunii Europene. Articolul de lege urmeaza sa intre in vigoare la data aderarii Romaniei la UE. Pe de alta parte, in prezent nu exista prevederi legale care sa interzica astfel de investitii.
Greu incercata de scandalurile SAFI si FNI, industria fondurilor mutuale este de circa 95 milioane de euro, din care insa unul fonduri, Depfa (un fond inchis de investitii), are active de 57 milioane de euro. Ca urmare, activele totale ale fondurilor deschide de investitii sunt de circa 38 milioane de euro, de doua ori mai mici decat investitiile in asigurari unit-linked vandute de companiile de asigurari.
Asigurarile unit-linked sunt asigurari legate de unitati de investitii care fluctueaza ca si unitatile de fond mutual. Politele cu unit-linked sunt mai flexibile, dar riscul evolutiei investitiei se transfera asupra clientului. Aceste asigurari sunt vandute de ING, Aviva, Allianz-Tiriac si de curand si Interamerican. Toate aceste companii ofera si investitii in strainatate, cu diverse grade de risc. "Liberalizarea circulatiei capitalului a permis aceste investitii in strainatate. Noi supraveghem indeplinirea contractelor si conditiilor de asigurare, nu intervenim in intelegerea dintre asigurati si asiguratori privind investitiile", a spus Nicolae Crisan, presedintele CSA.
vlad.nicolaescu@zf.ro ; sorin.pislaru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO