Prima pagina

Fondurile straine se expun puternic pe Romania

15.01.2004, 00:00 12



Fondul regional de investitii Danube Tiger, administrat de grupul austriac Hyposwiss, a ajuns la sfarsitul anului trecut la o expunere de peste 20 de milioane de euro pe obligatiuni si actiuni romanesti, reprezentand mai mult de 20% din activele totale ale fondului, releva raportul pe 2003 al Danube Tiger.



Activele totale ale fondului, care a fost ridicat pentru a investi in special in Austria si Romania, aveau la sfarsitul lui 2003 o valoare de 106,58 milioane euro.



Valoarea expunerii Danube Tiger pe titluri romanesti este surprinzator de mare, fondul intrand pe piata romaneasca abia in primavara anului trecut.



De atunci, Danube Tiger a cumparat puternic obligatiuni Petrom, CFR Marfa si ale Romaniei (emise de Ministerul Finantelor) si a devenit actionar al Petrom, Banca Transilvania si alte companii romanesti.



Raportul nu evidentiaza decat expunerile majore, deci este posibil ca valoarea investitiilor Danube Tiger in Romania sa fie mai mare. De exemplu, in vara anului trecut, Danube Tiger a cumparat circa 10% din actiunile producatorului roman de piese auto Compa Sibiu cu aproximativ 550.000 de euro.



Participatia la Compa nu este evidentiata in raportul fonduluii, avand o valoare prea mica. Surse din piata afirma de altfel ca fondul a investit si in actiuni ale Bancii Romane pentru Dezvoltare sau ale producatorului de medicamente Sicomed Bucuresti. De asemenea, Danube Tiger a cumparat, conform acelorasi surse, si obligatiuni emise de municipalitati romanesti in cursul anului trecut.



Cele mai mari expuneri ale fondului pe titluri romanesti apartin insa obligatiunilor SNP Petrom, CFR Marfa si ale Romaniei, emise cu dobanda mare datorita riscului de tara. Investitiile Danube Tiger in aceste obligatiuni aveau la sfarsitul lui 2003 o valoare de circa 15 milioane de euro.



Pe Bursa de Valori Bucuresti, cea mai mare parte a investitiilor s-a indreptat catre actiunile lichide, precum SNP Petrom si Banca Transilvania.



Danube Tiger a cumparat actiuni Banca Transilvania incepand cu primavara sau vara anului trecut, perioada din care titlurile bancii au crescut cu circa 50%.



Fondul actioneaza pe piata de capital romaneasc in special prin intermediul societatii de brokeraj Raiffeisen Capital & Investment (RCI), parte a grupului austriac Raiffeisen. RCI a mai adus anul trecut pe piata romaneasca si alte fonduri regionale in afara de Danube Tiger, o parte din ele fiind administrate tot de grupuri austriece.



Danube Tiger a fost ridicat in 2002 pentru a beneficia de cresterea burselor de actiuni din Europa Centrala si de Est (in special Austria si Romania) si de randamentul ridicat oferit de obligatiunile emise de companiile sau tarile din zona.



Randamentul anual pe care fondul si l-a propus sa il acorde investitorilor este de 5 - 10%, ridicat daca luam in considerare ratele joase ale dobanzilor bancare. Un depozit anual pe euro ofera in prezent o dobanda de 2%.



In ultimul an, mai multe societati de administrare a investitiilor, au ridicat fonduri regionale pentru Europa Centrala si de Est, care sa profite de intrarea tarilor din zona in Uniunea Europeana.



Aceste fonduri regionale vor inlocui, cel putin pe piata romaneasca, fondurile de tara ridicate in 1996 - 1998, care trebuie sa isi vanda participatiile in aceasta perioada din cauza incheierii duratei de viata.



Un astfel de fond a fost, de exemplu, Romanian Investment Company Cyprus (RIC), care a inceput sa investeasca in Romania in 1998 iar anul trecut si-a lichidat toate pozitiile de pe piata romaneasca.



Ultimul fond regional care si-a anuntat intentia de a cumpara actiuni pe piata romaneasca de capital este Trigon Capital, care a investit in titluri ale Societatilor de Investitii Financiare (SIF). Reprezentantii Trigon Capital au spus ca vizeaza si actiuni din sistemul bancar sau industria romaneasca de medicamente.
laurentiu.ispir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels