Prima pagina

FRAI este interesat de ARDAF

25.05.2001, 00:00 13



Fondul Romano-American pentru Investitii (FRAI) este interesat de cumpararea unui pachet de actiuni ale societatii de asigurare ARDAF. Compania este in plin proces de majorare a capitalului de la 37 la 175 miliarde de lei.

Surse de pe piata asigurarilor au declarat pentru Ziarul Financiar ca reprezentanti ai FRAI au purtat deja o serie de discutii cu conducerea ARDAF in vederea participarii la plasamentul privat prin care capitalul companiei de asigurare urmeaza sa ajunga la 175 miliarde de lei.

"Nu sunt abilitata sa confirm aceasta informatie", a declarat Steluta Racolta, presedinta societatii ARDAF. La randul sau, Joel Hayes, vicepresedinte al Fondului Romano-American pentru Investitii (FRAI), a refuzat sa comenteze informatia. "Nu pot sa spun nici da, nici nu", a declarat Hayes.

Potrivit surselor citate, FRAI a solicitat realizarea unui audit independent, care sa certifice situatia financiara a societatii si pozitia acesteia pe piata. Negocierile au intrat insa in impas din cauza ca cele doua parti nu au ajuns inca la o intelegere in privinta suportarii costului auditului.

ARDAF incearca de anul trecut sa gaseasca un investitor strategic, care sa o ajute sa reziste in competitia din ce in ce mai dura de pe piata asigurarilor. In toamna a inceput negocierile cu grupul australian QBE, insa discutiile au avansat foarte incet.

De la inceputul anului nu a mai avut loc nici o intalnire intre cele doua parti. QBE nu a renuntat insa la proiect, precizand ca, in momentul in care va lua decizia de intrare pe piata romaneasca, ARDAF va fi prima sa optiune.

In acelasi timp, QBE nu restrictioneaza posibilitatea ARDAF de a purta discutii cu alti investitori. Contactele ar urma sa fie reluate in a doua jumatate a anului.

ARDAF tocmai si-a dublat capitalul social pana la 74 miliarde de lei, prin includerea diferentelor din reevaluarea imobilizarilor corporale existente in patrimoniul societatii la sfarsitul anului trecut.

Noile actiuni emise au fost distribuite gratuit actionarilor existenti la 30 martie 2001, conform procentului detinut de fiecare.

Diferenta de la 74 de miliarde la 175 miliarde de lei urmeaza sa fie acoperita prin aport de numerar, FRAI putand subscrie chiar intreaga suma.

In prezent, cel mai important actionar al ARDAF este SIF Transilvania, cu 41% din capital. Pe 16 iunie expira dreptul de preemtiune de care actionarii existenti beneficiaza la cumpararea de noi actiuni.

"Nu cred ca sunt prea multi actionari actuali care sa aiba forta sa participe la majorarea de capital prin aport de numerar, solutia ramasa fiind plasamentul privat", spune Steluta Racolta.

In opinia presedintei ARDAF, cotarea societatii la bursa nu este o solutie pentru majorarea capitalului, in primul rand pentru actiunile societatii nu sunt deloc lichide si nu indeplinesc practic conditiile de listare.

O investitie in ARDAF ar fi o premiera pentru FRAI, care nu a aratat pana acum un interes prea mare pentru piata asigurarilor. In schimb, fondul are o prezenta importanta pe piata bancara.



Fondul Romano-American pentru Investitii (FRAI) a fost infiintat in 1994, cu un capital de 65 de milioane de dolari alocati de Agentia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internationala. Portofoliul actual a fondului curpinde investitii majore de 30,3 milioane de dolari, in 16 companii. 57% din bani sunt plasati in companii productive.

La inceputul lui 1999, FRAI a devenit actionar majoritar al Bancii Romanesti, detinand in prezent 68,9% din capital.

In plus, FRAI face parte, alaturi de Raiffeisenbank, din consortiul care a semnat cu APAPS contractul de vanzare-cumparare a 98% din actiunile Bancii Agricole.

FRAI mai detine investitii si la alte societati comerciale romanesti, listate pe piata de capital - Policolor, Rolast - sau inchise.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels