Prima pagina

Franta are un nou premier, in urma esecului referendumului privind Constitutia UE

01.06.2005, 19:39 18

Esecul referendumului pentru aprobarea Constitutiei europene nu a ramas fara urmari, in Franta.

Presedintele Jacques Chirac a desemnat ieri un nou prim-ministru, in persoana lui Dominique de Villepin (pana ieri ministru de interne), in urma demisiei lui Jean-Pierre Raffarin, aflat de trei ani in fruntea guvernului de la Paris.

Villepin, cel mai apropiat colaborator al sefului statului, a fost, totusi, constrans de imprejurari sa-l accepte in umbra sa pe un adversar al lui Chirac. Este vorba de Nicolas Sarkozy, care nu si-a ascuns niciodata intentia de a-i succeda actualului presedinte la Palatul Elysee, dupa alegerile prezidentiale din 2007.

Sarkozy a devenit numarul doi in guvern, primind functia de vicepresedinte si pe cea de ministru de interne. Motivul revenirii sale - dupa ce fusese, anul trecut, obligat de Chirac sa plece din guvern - tine de ratiuni pragmatice. Are cea mai buna imagine publica dintre toti politicienii de dreapta din Franta. Analistii spun ca sarcina noului guvern - a carui componenta va fi anuntata astazi - nu este deloc usoara. Analizand cauzele care au condus la esecul referendmului privind Tratatul constitutional, concluzia analistilor este ca Executivul lui Villepin trebuie sa rezolve intr-un orizont de timp limitat cateva probleme majore, intre care reducerea somajului, cresterea economica sau cea privind politicile Uniunii Europene.

Sub acest ultim aspect, lucrurile sunt foarte sensibile. Respingerea Constitutiei de catre francezi va declansa o perioada de criza pentru UE. Membrul fondator al UE, Franta va trebui sa demonstreze ca este inca o forta puternica in cadrul acestui bloc, luand in acelasi timp in considerare ingrijorarile alegatorilor cu privire la politicile Uniunii.

Pe de alta parte, pentru UE alti nori negri se arata la orizont. Olanda organizeaza si ea astazi un referendum asupra Constitutiei si toate sondajele indica faptul ca olandezii vor urma modelul francezilor si vor respinge textul.

Moneda euro, care incepuse sa se piarda in fata dolarului, imediat ce a devenit clar ca francezii vor respinge Constitutia, si-a continuat ieri cursul descendent. Euro a scazut ieri cu mai mult de un procent fata de dolar, pana la cel mai scazut nivel din ultimele sapte luni. La ora 10.30 GMT, cotatia euro a fost de 1,2317 dolari, dupa ce ajunsese, anterior, la 1,2312 dolari, cel mai scazut nivel inregistrat din luna octombrie 2004.

La Bucuresti, primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu a convocat o sedinta, la care au participat presedintii comisiilor parlamentare pentru politica externa si de integrare pentru a examina modul in care Romania ar putea gestiona situatia rezultata dupa votul din Franta. iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO