Prima pagina

Gallaher vrea sa produca tigari in Romania

12.05.2004, 00:00 27

Producatorul britanic de tigarete Gallaher, numarul sase mondial cu vanzari anul trecut de 9 miliarde de lire sterline , intra pe piata romaneasca, urmand sa produca intr-o locatie din Bucuresti.
"Vom incepe in curand procesul de productie in Romania ,dar tot ce pot sa va spun la acest moment este ca vom produce in Bucuresti", a declarat pentru Ziarul Financiar, Dan Crisan, directorul general al Gallaher Austria Tabak Sucursala Romania.
El nu a vrut sa precizeze daca productia va fi demarata intr-o fabrica pe care compania o va construi de la zero sau daca va produce intr-una din fabricile celorlalti producatori care au facilitati de productie in Bucuresti.
Gallaher Romania a inceput o campanie masiva de recrutare de personal, postand anunturi pentru director operational, directorii de vinzari sau supervizori.
Producatorii de tigarete cu fabrici in Bucuresti sunt Japan Tobacco International (JTI), Philip Morris cu doua capacitati din care una a apartinut Papastratos, si Societatea Nationala Tutunul Romanesc (SNTR) SA.
Crisan nu a precizat volumul de investitii alocat de companie pentru demararea productiei si nici ce marci de tigarete vor fi produse in Romania.
Surse din industria tutunului sustin ca Gallaher a mai fost prezent pe piata romaneasca pentru o scurta perioada de timp cu marca de tigarete Ronson pe care le-a produs timp de cateva luni la fabrica Papastratos din Bucuresti, pana ce producatorul grec de tigarete a fost cumparat la nivel international de catre Philip Morris.
Singurele locatii existente in Bucuresti unde Gallaher ar putea produce sunt fabrica SNTR sau cea a Papastratos. "In capacitatile de productie a SNTR se poate face procesare de tigarete pentru una dintre multinationale. Au existat solicitari din partea celor de la Gallaher pentru o intalnire in care sa discutam pe tema posibilei productii de tigari ale acestei multinationale in spatiile SNTR, insa nu s-a concretizat nimic", spune Ioan Niculae, unul dintre actionarii producatorului national de tigarete. El spune ca nici o fabrica a SNTR nu a fost vanduta pana acum si ca discutii pe marginea productiei altor marci de tigarete in spatiile SNTR au mai avut loc, insa fara nici un rezultat.
In urma cu cativa ani, SNTR a produs la fabrica sa din Iasi tigarile BioFilter pentru compania greceasca Sekap. De asemenea, Gallaher a incercat acum cativa ani sa produca la fabrica SNTR de la Timisoara, insa nu a ajuns la o intelegere.
"Nu comentam actiunile competitorilor", spune Peter Imre, Director Corporate Affairs Philip Morris Romania.
Sursele citate sustin ca fabrica Papastratos din Bucuresti nu a fost vanduta catre Gallaher, aceasta fiind inchisa.
La nivel international, Gallaher detine capacitati de productie in Marea Britanie, Rusia, Polonia, Kazahstan, Ucraina si Irlanda. Principalele sale marci sunt Benson & Hedges, Silk Cut, Mayfair, Sovereign, Sobranie, Dorchester, Troika, LD, Memphis, Meine Sorte, Ronson, Blend, Hamlet, Old Holborn, Amber Leaf and Condor.
Piata romaneasca a tigaretelor s-a ridicat anul trecut la 1 miliard de dolari fiind dominata de British American Tobacco (BAT), JTI si Philip Morris.
stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO