Prima pagina

Ghetea: Multe banci prefera vechile norme

07.06.2007, 20:11 15

Multe banci au ajuns la concluzia ca marea masa a clientilor cu venituri mici nu se poate atinge de creditele cu avans zero si grad de indatorare marit, conforme cu noile norme, din cauza cosului minim de subzistenta recomandat de BNR si a costurilor mai mari, asa ca prefera sa continue creditarea cu vechile produse, afirma Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB).
"Cei care au obosit incercand in zadar sa ia credite fara avans de la cele doua banci care au primit aprobarea pe noile norme se indreapta acum tot spre vechile variante de produse. Au venit multi clienti la cele doua banci, dar nu au fost date mai multe credite. De fapt, normele vechi sunt suficient de flexibile, problema fiind veniturile inca mici ale multor clienti", spune seful ARB si al CEC.
BNR a recomandat stabilirea capacitatii de indatorare a unui client prin ajustarea veniturilor lunare cu un cos de subzistenta de 735 de lei pentru o familie de trei persoane.
Ghetea afirma ca raspunsul BNR la solicitarile ARB privind accelerarea si simplificarea procedurii de aprobare a noilor norme nu este satisfacator.
"Din pacate, raspunsul nu este incurajator, insa devine limpede ca nu ar avea rost o batalie surda cu BNR. Dupa numeroasele discutii pe care le-am avut cu banca centrala se vede ca, de fapt, nu doreste relaxarea creditarii decat cu lingurita. Asa ca bancile incearca acum sa indeplineasca cerintele pentru noile norme, care ii avantajeaza clar pe cei cu venituri foarte mari, dar mergand in paralel cu normele vechi", a declarat Ghetea.
El spune ca spera sa aiba loc intalnirile promise cu experti ai BNR care sa clarifice chestiunile tehnice legate de elaborarea normelor. Ghetea afirma ca noile norme de creditare ale CEC sunt in proces de avizare la BNR, insa nu le va folosi decat pentru a face ca produsele de creditare sa raspunda mai usor si cerintelor unor clienti cu venituri mari.
"Tinta noastra de clientela sunt persoanele fizice cu venituri mici si medii, inclusiv din zona rurala si din orasele mici, pentru care noile norme nu ne ajuta, avand in vedere ca si riscurile sunt mai mari", spune Ghetea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO