Prima pagina

Grecii din Romania, in curand pe Bursa din Atena

28.08.2001, 00:00 17



Primele acorduri intre bancile mandatate sa coordoneze emisiunile de certificate si companiile elene cu investitii in Balcani care vor fi listate in cadrul unei sectiuni speciale a Bursei din Atena sunt asteptate in toamna acestui an.

Pregatirile pentru lansarea pietei pe care vor fi tranzactionate actiunile companiilor elene care-si desfasoara activitatea in statele din regiunea balcanica in cadrul Bursei de Valori Atena (ASE) sunt in grafic, informeaza Mediafax.

Lansarea noii piete, care va opera sub denumirea de Greek Emerging States Market (EAGAK) este programata pentru anul 2002, pe ea urmand sa fie tranzactionate actiunile firmelor elene prezente in Romania, Bulgaria, Cipru, Cehia si Macedonia.

Dintre companiile care activeaza pe piata romaneasca, la aceasta bursa ar putea fi cotate actiunile producatorului de croissante Best Foods, cele ale companiei Sometra care activeaza in productia de plumb si zinc, la care grupul Mytilinaios a achizitionat in 1998 87% din capitalul total, precum si actiunile diviziei din Romania a grupului M.J. Maillis, producator de ambalaje secundare (folie termocontractibila de polietilena, folie extensibila de polietilena, benzi auto-adezive tiparite).

Investitiile elene in Romania erau de 2,4 miliarde dolari la sfarsitul anului 2000.

Investitorii greci prezenti in Macedonia prin firmele Kyriakidis si Kapniki Michailidis si-ar putea lista, la randul lor, o parte din titlurile de valoare detinute, iar din randul companiilor elene cu operatiuni in Cehia, vor fi listate actiunile unei companii cu activitati in industria apararii si cele ale unei firme din domeniul constructiilor.

Ofertele de titluri de valoare ale tuturor acestor companii, reunite sub numele de Greek Stock Certificates (ELPIS), vor fi analizate de Thessaloniki Stock Market Center (TSMC), divizie a bursei Hellenic Stock Exchanges, urmand ca aprobarea finala sa fie acordata de ASE.

Bancile mandatate sa coordoneze emisiunile sunt National, Commercial, Piraeus, EFG Eurobank si Investment. Grupul bancar britanic HSBC si bancile Laiki si Hellenic, cu capital cipriot, si-ar putea prezenta candidaturile in perioada urmatoare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24