Prima pagina

Guvernantii se duc sa-si dea corigentele la Bruxelles

16.06.2004, 00:00 13



Nivelul mare al arieratelor, fara o tendinta vizibila de scadere, ramane principala problema inca nerezolvata de pe lista cu nu mai putin de 39 de angajamente asumate de guvern in luna februarie pentru a pastra sansele Romaniei de a obtine macar in acest calificativul de economie de piata functionala si de inchidere a negocierilor de aderare.



Premierul Adrian Nastase insotit de mai multi ministri cu responsabilitati legate de integrarea in Uniunea Europeana pleaca joi la Bruxelles pentru a raporta ce a facut guvernul din luna februarie cand a prezentat o asa numita "lista scurta" de masuri care aveau ca termen de indeplinire sfarsitul lunii iunie.



Pe lista figurau privatizarea Petrom, privatizarea Electrica Banat si Electrica Dobogea, introducerea unui sistem functional de rambusare a TVA, adoptarea legii falimentului, reducererea arieratelor, Consiliu al Concurentei functional, crearea cadrului de reglementari privind limitarea ajutoarelor de stat, introducerea de teste anticoruptie in administratie. De asemenea, guvernul se angaja in februarie sa deschida o linie telefonica la care sa fie primite plangeri anticoruptie, ceea ce tocmai a facut.



In domeniul legislativ, trebuie finalizat pachetul de trei legi pentru justitie, pachetul de legi pentru protectia copilului, eliminarea din Codul Penal a prevederilor care ingradeau mass media. Iar acestea reprezinta punctele care pot fi bifate integral, spre deosebire de privatizari, care se afla in diferite etape de negociere. Reformele substantiale in administratia publica si in justitie, cerute insistent de Uniunea Europeana au nevoie insa de mult mai mult decat de acte normative.



"Pana in iunie vom face reforma cum nu s-a facut in 15 ani. Lunile urmatoare vor fi decisive pentru destinul Romaniei", declarat in februarie, la intoarcerea din capitala UE, ministrul de externe, Mircea Geroana.



Ramane de vazut daca Bruxellesul va gasi in raportul prezentat de guvern destule de argumente care sa sustina promisiunea din urma cu patru luni.



In timp ce Romania se duce sa-si dea corigentele, Bulgaria si-a incheiat negocierile de aderare la UE, fiind practic pregatita sa semneze tratatul.



razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO