Prima pagina

Guvernul a castigat enorm de pe urma romanilor din strainatate

15.04.2004, 00:00 20



Echilibrarea balantei comerciale prin transferul in Romania a miliarde de euro castigati de romanii care muncesc in strainatate, este un lucru minor in raport cu beneficiile sociale. Aceasta este constatarea ministrului delegat pentru relatia cu partenerii sociali, Marian Sarbu care ieri a recunoscut, din pozitia de om politic, ca banii romanilor din strainatate au contribuit la diminuarea tensiunilor sociale. Este o recunoastere indirecta a faptului ca partidul de guvernamant a avut numai de castigat in plan politic de pe urma exodului fortei de munca: a fost scutit de o parte a nemultumirilor sociale - intrucat sute de mii de familii s-au multumit cu ce primeau "de afara"; se poate lauda cu o rata a somajului, mai mica chiar decat in Occident; guvernul social democrat a platit mai putini bani pentru sectorul social si in aceeasi vreme popularitatea nu i s-a stirbit.



Din 2001, (dupa eliminarea vizelor), si pana la sfarsitul acestui an s-a estimat ca suma trimisa acasa de romanii din strainatate este peste 6 miliarde de euro in tara. Sarbu a spus ieri ca, din datele Bancii Nationale rezulta ca anul acesta in tara vor intra, oficial, 1,8 miliarde de euro, comparativ cu 1,5 miliarde anul trecut, 1,4 miliarde in 2002 si 1,1 miliarde de euro in 2001. Raportat la produsul Intern Brut, banii intrati anul acesta reprezinta 3,35% PIB, fata de 3,08% anul trecut, 3,10% in 2002 si 2,45% in 2001. Acesti bani reprezinta doar transferurile efectuate prin sistemul bancar. Potrivit lui Marian Sarbu, sumele care nu trec prin sistemul bancar, desi nu pot fi cuantificate, ar putea reprezenta 2/3 din sumele intrate prin intermediul bancilor: adica alti 1,35 miliarde de euro, doar in 2004.



Ministrul a spus ca nu exista o evidenta muncitorilor romani care pleaca in strainatate, intrucat foarte multi pleaca pe cont propriu. Sarbu a spus ca circa 600.000-700.000 de mii de romani lucreaza in strainatate. Estimarile, a spus el, s-au facut pe baza datelor din sistemul bancar, raportand sumele totale transferate lunar in tara la media de 500-600 de euro trimisa de fiecare lucrator. Cifra nu poate fi exacta, iar Societatea Academica din Romania (SAR) vorbea anul trecut de circa 2,2 milioane de romani care muncesc "afara". Nimeni nu a contestat aceasta cifra, enuntata in momentul in care pentru prima data SAR a pus problema optiunii politice la viitoarele alegeri a acestui important segment, care ar putea reprezenta intre 9-11% din electoratul cu drept de vot.



Problema muncitoriilor din strainatate a devenit o o chestiune de dezbatere publica abia dupa atentatele teroriste de la Madrid. Pentru ca, probabil, nu a fost in interesul partidului de guvernamant sa se stie ca, daca somajul a scazut de la 10,5% in 2000, la 7,7% anul trecut, acest lucru se datoreaza si exodul masiv al fortei de munca - nu doar programelor sociale cum a spus ieri ministrul Sarbu. Optiunile electorale ale muncitorilor din afara sunt si ele o necunoscuta. Ideologic judecand ei ar trebui sa aiba optiuni de stanga pentru ca majoritatea provin din patura de jos. Contactul cu lumea occidentala s-a putea insa sa le fi schimbat modul de a gandi traditional la electoratul romanesc de stanga, anume ca statul trebuie sa aiba grija de tot si de toti. Asa ca pare mai comod sa te bucuri in tacere de pe urma lor, si sa-i ignori in momentul in care ti-ar putea crea probleme. Deocamdata nici PSD si nici opozitia nu are un mesaj clar pentru acesti oameni. iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO