Prima pagina

Guvernul a cheltuit 6 miliarde de euro "de sarbatori"

09.02.2007, 18:47 19

Bugetul general consolidat a terminat anul 2006 cu un deficit de 1,68% din PIB (1,6 miliarde de euro), dupa cheltuielile record de 6 miliarde de euro din luna decembrie, conform datelor publicate ieri de Ministerul de Finante.
Cheltuielile de 5,96 de miliarde de euro din luna decembrie reprezinta un record absolut, fiind de doua ori si jumatate mai mari decat media primelor 11 luni ale anului trecut. Practic, bugetul a trecut intr-o singura luna de la un excedent de 1,23% la un deficit de 1,68% din PIB, situatie similara celei din 2005, cand bugetul a trecut pe deficit (0,8% din PIB) tot in decembrie.
Finantele spun ca un sfert din cheltuielile din decembrie 2006 s-a dus pe investitii (cheltuieli de capital), adica putin peste 1,5 mld. euro. Si la acest capitol, Finantele bifeaza un record: investitiile din decembrie 2006 reprezinta 70% din investitiile realizate in primele 11 luni ale anului. Per total, statul a cheltuit anul trecut 3,6 mld. euro pentru investitii, fata de 2,08 mld. euro in 2005, adica cu 73% mai mult.
De asemenea, Finantele spun ca platile pentru decontarea proiectelor de investitii din timpul anului s-au acumulat in decembrie, de unde rezulta cheltuielile mari pentru investitii raportate in executia acestei luni. Cu alte cuvinte, e vorba de multe cheltuieli amanate.
"Sunt usor surprins de nivelul deficitului, 1,7% din PIB. Ma asteptam la ceva mai putin, in jur de 1%. Ar trebui sa avem in urmatorii ani executii bugetare mai putin oscilante in timpul anului, in sensul micsorarii acestei cocoase din decembrie", considera Daniel Daianu, fost ministru de finante.
"O astfel de politica bugetara poate crea mari probleme economiei in anii urmatori. Cheltuielile masive din decembrie au afectat cel mai probabil deficitul de cont curent si au pus presiune pe inflatie, fiind vorba de un surplus de lichiditate in economie", spune fostul ministru de finante Mihai Tanasescu.
El considera ca deficitul de cont curent, care masoara iesirile nete de valuta din tara, a depasit anul trecut 10% din PIB, un nivel record, iar inflatia va suferi cresteri in primele luni ale acestui an, din cauza influentarii echilibrului monetar prin banii pompati de stat in economie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO