Prima pagina

Guvernul da astazi examen parlamentar cu legea investitiilor directe

19.06.2001, 00:00 20



Printr-o scrisoare trimisa ieri celor doua camere ale Parlamentului primul ministru Adrian Nastase anunta ca va angaja raspunderea Guvernului in fata Parlamentului pentru Legea investitiilor directe.

Cele doua Camere se vor intruni astazi in sedinta comuna pentru a dezbate cererea Guvernului. Primul ministru a anuntat ieri ca actul normativ a primit girul reprezentantilor FMI si ai Bancii Mondiale.

Premierul Nastase a declarat ieri ca o astfel de lege era absolut necesara intrucat foarte multi investitori straini care doresc sa vina in Romania asteptau acest act normativ sperand ca el le va aduce "avantaje enorme".

"Buna sau rea aceasta lege trebuia sa apara", a spus primul ministru, care a adaugat ca ultima forma a actului normativ este acceptata atat de FMI cat si de Banca Mondiala.

Acest ok "este un mesaj ca nu vom merge pe o zona divergenta ci pe un sprijin consolidat al FMI si al Bancii Mondiale", a spus Nastase. Mai mult, spune premierul, aceasta lege va da un mesaj in exterior, privind intentiile Guvernului.

Premierul a mai aminitit ca, la investitura Cabinetului a promis ca, dupa sase luni, va cere Parlementului un vot de incredere, promisiune indeplinita acum prin angajarea raspunderii.

Aceasta este si o ocazie oferita parlamentarilor pentru a depune o motiune de cenzura, lucru care ar verifica sprijinul de care se bucura Guvernul a spus Nastase.

"Am considerat ca este bine sa venim cu o lege care sa dea un mesaj. Cat despre motiune, daca exista o defavorabila Guvernului indiferent daca angajarea raspunderii se va face pe o declaratie sau o lege, ea tot se va depune", a spus seful Executivului.

Potrivit Constitutiei, in termen de trei zile de la angajarea raspunderii pe un program, o declaratie de politica generala sau un proiect de lege este posibila depunerea unei motiuni de cenzura.

Daca motiunea este votata, Guvernul este demis. Daca nu, proiectul de lege prezentat se considera adoptat, iar programul sau declaratia de politica generala devine obligatorie pentru Guvern.

"Legea privind promovarea investitiilor directe cu impact semnificativ pentru economie" instituie un regim de egalitate intre investitiile straine si cele cu capital autohton.

De prerogativele legii beneficiaza investitiile care depasesc 1 milion de dolari SUA. Participarea la investitia directa se poate realiza numai cu capital lichid in lei sau valuta liber convertibila.

Investitiile directe pot fi realizate in orice domeniu cu exceptia sectoarelor financiar, bancar, de asigurari-reasigurari si a celor reglementate de legi speciale.

Investitorii straini care vor beneficia de reglementarile legii pot transfera integral in strainatate profiturile ce li se cuvin. Utilajele si echipamentele necesare realizarii investitiei vor fi scutite de plata taxelor vamale.

Toate investitiile noi realizare in conditiile acestei legi vor beneficia de deducerea unei cote de 20%.

Toate investitiile astfel realizate beneficiaza de utilizarea amortizarii accelerate - care consta in includerea pe cheltuieli de exploatare, in primul an de functionare, a unei amortizari de 50% din valoarea de intrare a mijlocului fix.

Adrian Nastase a reiterat ieri decizia Executivului de a reduce de la 3,7 la 3,5% rata inflatiei pe acest an.

Potrivit primului ministru, pentru atingerea acestui obiectiv sumele pe care Guvernul le va economisi gratie scaderii ratelor dobanzilor nu vor fi incluse in buget, la rectificare ci vor fi folosite pentru reducerea deficitului bugetar "fara corijari in zona sociala".

"Datorita cresterilor de credibilitate, ratele dobanzilor au scazut foarte mult. Sumele pe care le economisim astfel, am hotarat sa nu le introducem la rectificare in buget. Am hotarat sa renuntam la o parte din ele", a spus primul ministru.

Este posibil ca o parte a acestor sume sa fie folosite pentru plata unei parti a datoriilor catre Suedia.



Adrian Nastase avertizeaza PSD



Primul ministru a fixat pentru grupurile parlamentare ale propriului partid ziua de astazi drept un ultim termen pentru a-si desemna oamenii in Consiliul pentru Supravegherea Asigurarilor.

In caz contrar, Executivul va emite joi o Ordonanta de urgenta in acest sens. "S-a pierdut foarte multa vreme si trebuie sa se ia rapid o decizie. In masura in care nu se vor pune de acord, vom interveni joi cu o Ordonanta de urgenta nu vom lasa ca problema sa se prelungeasca pana la toamna. Este vraiste in sistemul asigurarilor si reasigurarilor", a spus primul ministru.

Singurul partid care nu a venit cu propuneri de candidati pentru aceasta structura este partidul de guvernamant, toate celelalte formatiuni inaintand in urma cu o luna propriile propuneri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO