Prima pagina

Guvernul forteaza listarea pe Bursa a 94 de companii din fondul Proprietatea

07.06.2005, 19:49 13

Statul vrea sa scoata pe Bursa nu mai putin de 94 de companii la care detine actiuni, din care ar urma sa vånda catre investitorii de pe piata de capital pachete de catre 5%, dupa ce nu a reusit in ultimii patru ani sa listeze nici o companie proprietate publica. Listarile ar urma sa preceada constituirea fondului a??Proprietateaa??.

Premierul Calin Popescu-Tariceanu a declarat ieri ca Fondul Proprietatea va fi a??cel mai mare si mai stabil fond de investitii creat vreodata in Romånia si cel mai mare fond cotat pe bursa din Europa de Esta??. Sunt 94 de societati la care statul mai detine participatiuni si care vor contribui la constituirea acestui fond.

Intre acestea se numara BCR, CEC, Petrom, Loteria Romåna sau sucursalele Electrica. Infiintarea fondului ar putea fi precedata, conform unui proiect de hotaråre de guvern, de listarea pe Bursa a unui pachet de 5% din cele 94 de societati.

a??Listarea celor 94 de societati ar insemna cel putin dublarea capitalizarii actuale a Burseia??, a declarat directorul BVB Stere Farmache. Pe lista societatilor care ar urma sa fie listate se mai numara Imprimeria Nationala sau RomTelecom.

Capitalizarea pietei se ridica in prezent la aproximativ 10 miliarde de euro. Listarea dintr-o data a aproape 100 de societati s-ar putea dovedi prea greu de digerat pentru o piata mica de capital cum este cea de la Bucuresti, constituirea fondului putånd fi astfel intårziata de derularea procedurilor de listare a companiilor. Ultima listare a unei companii de stat pe Bursa este cea a Petrom, care s-a derulat in anul 2001.

Fostii proprietari care nu isi pot primi imobilele in natura vor fi despagubiti cu actiuni la Fondul Proprietatea, care se va constitui din active financiare aflate in prezent in proprietatea statului romån. Mecanismul este urmatorul. Intr-o prima etapa este constituit Fondul Proprietatea - termenul fiind de 30 de zile de la adoptarea legii. Initial, fondul va fi administrat de Ministerul Finantelor pentru ca, apoi, cel mai tårziu in toamna acestui an, sa fie organizata o licitatie pentru selectarea unei societati internationale de administrare a acestui fond.

Fostii proprietari vor primi asa-numite "titluri de despagubire". Acestea vor fi transformate in actiuni la Fondul "Proprietatea", care va fi cotat la bursa. Peste cel mult un an si jumatate de la adoptarea legii beneficiarii despagubirilor isi vor putea valorifica titlul de despagubire, transformåndu-l in bani, prin vånzarea actiunilor. Cei care nu-si vånd actiunile vor primi dividende.

Premierul a declarat ca "bugetul de stat nu va avea nici o implicare" in plata despagubirilor.

Proiectul privind despagubirile este cuprins in pachetul legislativ privind rezolvarea problemei proprietatii si reforma in justitie pentru care Guvernul isi va asuma raspunderea in fata Parlamentului, cel mai probabil saptamåna viitoare. PSD a anuntat ca va depune o motiune de cenzura la momentul asumarii raspunderii, pe motiv ca respectivul pachet legislativ (este vorba de 18 legi) reprezinta un regres fata de legislatia in vigoare.

Premierul a spus ieri ca Guvernul a decis sa-si asume raspunderea nu pentru a-si verifica majoritatea parlamentara, ci pentru ca proiectele de lege sa nu fie modificate in Parlament.

Depunerea unei motiuni de cenzura la momentul asumarii raspunderii este prevazuta de Constitutie.

Premierul Tariceanu a afirmat, insa, ieri, ca orice semnatura pe motiunea de cenzura este una "impotriva integrarii Romåniei in Uniunea Europeana", intrucåt pachetul legislativ rezolva problema proprietatii si a justitiei intr-un mod european.

El a acuzat PSD ca a sabotat constant procesul de retrocedare a proprietatilor si, din acest punct de vedere, este "antireformist si antidemocratic". Romånia ar fi aratat astfel daca nu ar fi fost condusa "de lupii tineri din Partidul Comunist", a spus Tariceanu, mentionåndu-l printre "lupii tineri" pe Adrian Nastase. "In declaratii PSD se pretinde pro-european, dar in fapte este anti-european", a continuat premierul.

Raspunsul lui Adrian Nastase nu s-a lasat asteptat.

El a afirmat ca este inadmisibil ca Guvernul sa isi asume raspunderea "pe 270 de pagini, pe 18 legi, pe sute de puncte, la care trebuie raspuns in bloc: da sau nu, daca sunt bune sau rele", in conditiile in care "unele sunt necesare, altele sunt discutabile".

Potrivit lui Nastase, Tariceanu "preia chestiunea proprietatii si se da mare in legatura cu subiectul acesta". "In legatura cu cursurile de invatamånt politic, comunist, eu cred ca dånsul a fost acolo. Eu in nici un caz nu am participat la asa ceva, iar, in materie de proprietate, inclusiv prin modificarea adusa Constitutiei in legatura cu garantarea proprietatii, tot in perioada in care am fost sef al guvernului aceste lucruri s-au realizat", a mai spus Nastase. iulian.anghel@zf.ro ; vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO