Prima pagina

Guvernul restructureaza datoria externa in contextul crizei financiare

20.08.2008, 19:08 15

Ministerul Economiei si Finantelor a realizat prima strategie pentru administrarea datoriei publice guvernamentale pentru perioada 2008 -2010, prin care urmareste cresterea ponderii datoriei in lei si diminuarea riscurilor valutare si de rata a dobanzii, proiectul urmand sa fie prezentat in sedinta de astazi de guvern, conform unor surse oficiale.
Portofoliul datoriei externe se caracterizeaza in prezent prin faptul ca exista un numar foarte mare de contracte in derulare, mai mult de jumatate din datorie este contractata la dobanzi variabile si numai un sfert este tranzactionabila, elemente de ineficienta si vulnerabilitate in contextul crizei financiare internationale. Principalele obiective privind managementul datoriei publice sunt cresterea controlata a datoriei publice guvernamentale, reducerea costurilor si dezvoltarea pietei titlurilor de stat. Totodata, cresterea ponderii datoriei cu dobanda fixa in totalul datoriei publice guvernamentale si majorarea ponderii datoriei negociabile in totalul datoriei guvernamentale sunt alte obiective vizate. Autoritatile intentioneaza sa contracteze datoria denominata in valuta in principal prin lansarea de emisiuni de obligatiuni pe pietele internationale, concomitent cu reducerea imprumuturilor de la institutiile internationale.
Printre tintele urmarite de Finante figureaza si reducerea gradului de refinantare pentru datoria publica guvernamentala, diminuarea riscurilor valutare, de rata a dobanzii, de lichiditate/refinantare si de credit, precum si distribuirea cat mai uniforma a serviciului datoriei publice. Finantele vor sa creasca ponderea datoriei denominate in lei in totalul datoriei guvernamentale, precum si sa majoreze ponderea datoriei in euro in totalul datoriei publice in valuta.
Instrumentele de datorie publica care vor fi utilizate in perioada 2008-2010 sunt emisiunile de titluri de stat pe piata interna si externa, imprumuturi de la institutiile financiare internationale destinate finantarii deficitului bugetar, acordarea de garantii de stat si subimprumuturi urmand sa fie realizate doar pentru proiecte strategice sau de interes national.
Trezoreria a avut dupa 2000 o problema de inconstanta a politicii de finantare, cand pe piata externa, cand pe piata interna, si cu fluctuatii mari ale volumului emisiunilor de titluri de stat. Anul acesta, Finantele intentioneaza sa asigure finantarile necesare bugetului in proportie de 85% de pe piata interna, doar 15% urmand sa provina din imprumuturi externe.
La finele primului semestru, datoria publica a Romaniei a ajuns la 88,8 mld. lei (24,2 mld. euro), cu aproape 40% peste nivelul din perioada similara a anului trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO