Prima pagina

Haosul Codului fiscal: a patra ordonanta de urgenta

Haosul Codului fiscal: a patra ordonanta de urgenta
02.06.2005, 19:57 22

Prima zi lucratoare de aplicabilitate a noilor prevederi ale Codului fiscal este luni, 6 iunie. Legea de modificare a Codului fiscal a fost publicata de urgenta aseara in Monitorul Oficial, dupa ce presedintele Traian Basescu si-a trimis prin fax, de la Tokio, semnatura pe decretul pentru promulgarea proiectului de lege.

Conform Constitutiei, legea intra in vigoare la trei zile de la data publicarii.

Codul fiscal modificat va intra in vigoare lunea viitoare, pe 6 iunie, in loc de 1 iunie, afirma consilierul prezidential Renate Weber, coordonatoarea departamentului constitutional-legislativ de la Cotroceni.

Ieri, in mare graba, decretul prezidential pentru promulgarea legii de aprobare a noilor prevederi ale Codului a fost trimis prin fax la Tokio, spre a fi semnat de seful statului, aflat in vizita in capitala Japoniei. Inca si mai repede, Codul a fost publicat in Monitorul Oficial.

Asadar, pe 6 iunie ar urma sa ia sfarsit si haosul care a cuprins legislatia fiscala in ultimele zile din cauza ca balbaielile nesfarsite ale Ministerului Finantelor si, implicit, prelungirea dezbaterilor din Parlament asupra ordonantei de urgenta privind modificarea Codului au facut ca presedintele Basescu sa nu mai aiba ragazul pentru a promulga legea in timp util pentru ca aceasta sa intre in vigoare la 1 iunie. Cu legea nepromulgata, ieri functiona in continuare Ordonanta de urgenta nr. 24/2005, modificata prin Ordonanta de urgenta 30/2005.

Reactionand intr-un tarziu la reclamatiile care au curs in ultimele zile din partea mediului de afaceri si a expertilor, ministrul finantelor, Ionut Popescu, a conceput ieri in mare graba o noua ordonanta de urgenta care sa abroge articolele din OUG nr.24/2005 al caror termen de intrare in vigoare este 1 iunie 2005.

Scopul: ca pana la data intrarii in vigoare a Codului fiscal in forma adoptata de Parlament, calculul impozitelor pentru castigurile din tranzactiile imobiliare, din tranzactiile cu actiuni si din dobanzi sa ramana acelasi ca si pana in prezent. De fapt, fara sa dea vreo lamurire oficiala, Popescu le transmisese marti-seara bancherilor sa nu treaca la retinerea impozitului de 10% pe veniturile din dobanzi, asa cum ar fi impus rigoarea juridica.

O indicatie similara primisera si brokerii din partea Asociatiei Nationale a Societatilor de Valori Mobiliare.

Numai ca ministrul finantelor nu s-a gandit sa propuna premierului adoptarea ordonantei mai din timp. Asa ca ieri alerga intre minister si guvern pentru ca actul normativ sa fie aprobat cat mai repede pentru a ajunge si la Monitorul Oficial, urmand a fi publicat cu data de 1 iunie.

Este cea de-a patra ordonanta de urgenta emisa de guvernul Tariceanu in decurs de 6 luni pentru modificarea legislatiei fiscale.

Fara aceasta noua ordonanta aproape "retroactiva, se ajunsese in situatia aberanta ca timp de cateva zile sa functioneze anumite reguli de impozitare, pentru ca apoi sa vina altele complet schimbate.

De exmplu, ieri, conform ordonantei, impozitul asupra castigului din transferul actiunilor dobandite inainte de 1 iunie 2005 si instrainate intr-o perioada mai mica de 365 de zile dupa aceasta data trebuia calculat pe baza de pro-rata temporis, luandu-se in considerare o cota de 1% pentru perioada de pana la 1 iunie 2005 si de 10% pentru perioada de dupa 1 iunie 2005. Parlamentul Romaniei a stabilit insa ca in cazul actiunilor dobandite pana la data de 31 mai 2005, inclusiv, cota de impunere este de 1%, indiferent de momentul instrainarii lor.

"Intrucat legea aprobata de Parlament nu a fost inca publicata in Monitorul Oficial si prin urmare nu a intrat in vigoare, cadrul legal este instituit de Ordonanta de urgenta 24 cu modificarile ulterioare", afirma ieri Mihaela Mitroi, tax partner la firma de consultanta PricewaterhouseCoopers, inainte ca guvernul sa adopte noua ordonanta.

Cu riscul de a se afla in ilegalitate, ieri nici bancile, nici brokerii nu trecusera la aplicarea impozitului de 10%. "BCR aplica vechile reglementari", spunea Cornel Cojocaru, director de comunicare.

"Noi oprim 1% din castig. Ce vrei sa fac, sa ma cert cu clientii?!," spunea ieri enervat un broker.

Brokerii marturisesc ca s-au plictisit de modificarile repetate si ca au si alte lucruri de facut decat sa se uite in fiecare zi ce modificari mai apar in legislatia privind impozitele.

"Nu stiu cum se calculeaza. Am inteles ca pentru cateva zile se va aplica pro-rata temporis. Oricum, ne-au bagat in ceata," comenta ieri un broker, la fel de iritat de sirul nesfarsit al modificarilor legislative.

Dupa aprobarea de catre Guvern a ordonantei initiale, de la sfarsitul lunii martie, brokerii s-au apucat sa isi modifice aplicatiile informatice pentru a putea retine impozitul dupa metoda pro-rata temporis. Ulterior, li s-a spus sa se opreasca, pentru ca impozitul de 10% trebuie aplicat doar pentru actiunile cumparate de la 1 iunie si s-au apucat sa faca alte modificari in software.

Dupa aceea li s-a spus ca nu mai trebuie sa faca nici o modificare, pentru ca trebuie sa aplice tot 1% ca si pana acum. Ieri, bantuia din nou fantoma "pro-ratei temporis". Spre seara, ministrul finantelor a stabilit: la sase luni de la inceperea mandatului sau plin de ordonante de urgenta, raman in vigoare regulile din 2004 privind impunerea veniturilor din dobanzi, tranzactii cu actiuni si cu imobile. Insa aceasta numai pana cand presedintele Basescu promulga legea de modificare a Codului fiscal. zf@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO