Prima pagina

Haosul din Coalitie s-a mutat in Parlament

18.11.2005, 20:21 18

Legile integrarii au fost respinse ieri pe banda rulanta in Senat, din cauza absenteismului parlamentarilor coalitiei.

In sedinta comuna a Senatului si Camerei, cel mai important act normativ al oricarui an - Proiectul legii bugetului - a fost lasat miercuri si ieri de izbeliste, din cauza lipsei de cvorum si a absentei deputatilor si senatorilor aceleiasi coalitii. Adoptarea bugetului ar putea fi impinsa pana spre sfarsitul anului din aceleasi cauze, memaivorbind de faptul ca, in lipsa celor care trebuie sa sustina varianta Guvernului, el ar putea su-feri modificari, ceea ce ar complica enorm viata Executivului.

Situatia nu pare actorilor politici destul de grava, de vreme ce PD, devenit principalul partid din Alianta PNL-PD, este preocupat nu de cvorumul din Parlament, ci de soarta celui de-al doilea mandat al presedintelui Traian Basescu si anunta, deja cu patru ani inainte, candidatura acestuia.

In aceeasi vreme, liberalii cauta si ei cu infrigurare un candidat propriu pentru prezidentialele din 2009, iar ieri au avansat chiar nume: Calin Popescu-Tariceanu, Mona Musca sau Mihai Razvan-Ungureanu. Cu planuri atat de indepartate in timp, gestionarea treburilor de zi cu zi a devenit pentru Alianta un lucru neinteresant, iar administrarea tarii-un obiectiv prea mic pentru niste viziuni atat de mari cum ar fi "reforma clasei politice" pe care si-o aroga pe rand Traian Basescu, PNL, PD si, din cand in cand, ceilalti doi parteneri la guvernare, UDMR si PC.

Astazi la Cotroceni va avea loc o sedinta a CSAT in care se va discuta, cel mai probabil, nu despre criza profunda de la varful administratiei si care risca sa devina chiar o problema de siguranta nationala - caci ar putea lovi in obiectivul integrarii in UE, ci cum si cine va controla pe viitor servicile secrete.

Incropind o majoritate fragila chiar de la constituire, in urma cu mai putin de un an, sansa coalitiei de a-si duce mandatul la capat era una: unitate si disciplina de soldat german. Nu exista nici una, nici alta. In conditiile de acum, performanta ar insemna chiar implinirea unui an de guvernare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO