Prima pagina

Hotel de patru stele din vanzarea Pharmatech

13.08.2004, 00:00 283

Creaza afaceri, le vand, cu banii obtinuti incep alte afaceri, care la randul lor pot fi vandute. Antreprenorii, considerati motorul cresterii in economiile vestice, incep treptat sa devina o categorie de luat in considerare si pe piata romaneasca.
Ultimul exemplu in acest sens este Mioara Sipos, fondatorul si cel mai important actionar al fabricii de medicamente PharmaTech Targu - Mures, pe care a vandut-o in 2000, alaturi de ceilalti parteneri, catre grupul sloven de medicamente Lek. Tranzactia a avut o valoare de circa 10 milioane de dolari.
Cu o parte din banii obtinuti din vanzarea actiunilor detinute la Pharmatech, Mioara Sipos a achizitionat o cladire veche in centrul orasului Targu - Mures, in care a investit 4,8 milioane euro (aproape 6 milioane dolari) pentru a o transforma intr-un hotel de patru stele. Hotelul a fost pus in functiune in urma cu cateva zile.
"Am decis sa investesc in industria hoteliera din mai multe motive. In primul rand, oportunitatea oferita de faptul ca nu exista un hotel de patru stele in Targu - Mures. In plus, am dorit sa investesc banii intr-un domeniu mai sigur, care sa asigure cel putin mentinerea daca nu cresterea valorii investitiei", a declarat pentru ZF Mioara Sipos.
Hotelul, care se numeste Concordia, are 35 de camere, dintre care patru apartamente si doua garsoniere, garaj subteran, cinci sali de reuniuni, bistro, bar, sauna, jacuzzi, salon de cosmetica si retea proprie de calculatoare.
Tarifele promotionale sint de 67 de euro pe noapte pentru o camera single, 78 de euro pentru o dubla si 133 de euro apartamentul.
Exista piata pentru astfel de preturi in Targu - Mures?
"Sunt cateva companii care au dezvoltat afaceri substantiale aici, exista sucursale de banci, reprezentante de automobile care am observat ca prospera. Am ajuns la concluzia ca exista turism de business pentru aceasta categorie de hoteluri si, in plus, mizam si pe atragerea de turisti normali, aflati in tranzit", spune Sipos.
In Tirgu Mures mai exista trei hoteluri mari, respectiv Continental, Transilvania si Grand, ultimul fiind inchis. In afara de acestea, mai opereaza o serie de unitati de cazare mai mici, pensiuni si hoteluri cu pana la 20 de camere.
Potrivit unui studiu al companiei Peacock Global Hotel Management, orasele din zona centrala si de vest a tarii vor continua sa inregistreze si in acest an o crestere semnificativa a capacitatii de cazare, dezvoltarea economica a regiunii atragand investitii si in sectorul hotelier.
In afara de Mioara Sipos, pe piata romaneasca exista mai multi oameni de afaceri care si-au vandut afacerile initiale pentru a incepe altele noi. Printre acestia, Mihai Miron, care a vandut fabrica de medicamente Europharm Brasov catre grupul britanic GlaxoSmithKline si a demarat apoi o afacere cu lapte praf si ferma cu circuit bio, sau Florentin Banu, care a vandut marca de napolitane Joe catre Nestle si a investit apoi in lantul de supermarket-uri Artima. laurentiu.ispir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24