Prima pagina

Iahtingul se extinde printre cei mai bogati

03.03.2004, 00:00 58



Dispunand de resurse financiare tot mai mari, dar si de timp liber, tot mai multi oameni de afaceri de top din Romania isi investesc banii in achizitia unui iaht.



Aflata pana acum intr-o faza incipienta piata ambarcatiunilor a luat un avant mare in ultimul an. Dar nu numai numarul ambarcatiunilor creste, ci si dimensiunea si implicit pretul mediu al unui iaht comandat.



Unul dintre cei mai noi jucatori pe piata, compania Yacht Collection, a vandut anul trecut sase ambarcatiuni, cu preturi cuprinse intre 50.000 de euro si 3 milioane de euro.



"Cel mai scump a fost un iaht marc Azimut, cu o lungime de 26,25 de metri, in valoare de 3 milioane de euro. Proprietarul este unul dintre cei mai bogati si cunoscuti oameni din Romania", spune Isabela Lupascu, director de vanzari la firma Yacht Collection.



In afara de iahtul de trei milioane de euro, a mai fost vandut unul in valoare de 1 milion de euro, unul de peste 400.000 de euro si unul de circa 300.000 de euro.



"Toti clientii nostri fac parte din topul celor mai bogati oameni de afaceri din Romania", mai spune Lupascu. Compania Yacht Collection, cu capital mixt romano-american, a fost infiintata 2002.



Piata are un mare potential, principalul obstacol fiind infrastructura necorespunzatoare a porturilor maritime si fluviale, carora le lipsesc facilitati de baza, cum ar fi punctele de alimentare cu carburanti sau cu electricitate.



Yacht Collection importa ambarcatiunile de la grupul de firme Azimut-Benetti din Italia, de la producatorul francez de ambarcatiuni cu vele si motor Jeanneau din Franta si de la Pershing-Ferretti Group din Italia, producator de ambarcatiuni de lux de mare viteza.



Compania a introdus o serie de servicii auxiliare, asemanatoare cu cele care exista pentru autoturisme - posibilitatea cumpararii in sistem leasing, service, asigurare, rezervari in peste 40 de porturi din lume.



Reprezentantii companiei Euronautica Motors din Bucuresti, un alt importator de yahturi, spun ca in iarna aceasta au primit doua comenzi cu o valoare mult peste medie.



"Am vandut in iarna aceasta doua iahturi, unul de 15 metri, la un pret de 450.000 de euro si al doilea de 11 metri, la 200.000 de euro. Ambele vor fi livrate in aceasta vara", spune Andrei Spirescu, directorul general al companiei. "Cei doi clienti sunt in varful topului celor mai bogati afaceristi romani", adauga el.



In general, barcile sau iahturile sunt livrate peste o jumatate de an de la comanda.



Compania Euronautica importa marci produse de companiile Genmar (SUA), Jeanneau (Franta) si este distribuitor exclusiv in Romania al motoarelor companiei canadiene Bombardier.



"Numarul de comenzi creste cu 35% pe an, dar in acelasi timp se remarca o crestere a dimensiunii medii pentru ambarcatiunile comandate", mai spune Spirescu. Firma a deschis si un show-room in Bucuresti cu o suprafata de 6.500 de mp, care va fi inaugurat in aceasta vara. Euronautica asteapta anul acesta o cifra de afaceri de 150 de mld.lei ( 4 mil. Euro).
georgiana.stavarache@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24