Prima pagina

Importul de masini Hummer, o afacere esuata

29.09.2005, 19:33 34

Compania Adval Capital Management (ACM), importatorul local al marcii americane Hummer, a renuntat la comercializarea acestor masini, dupa ce rezultatele de vanzari au fost situate sub asteptari.

"Am renuntat din acest an sa mai aducem aceste modele in Romania, din cauza cererii slabe care a aparut dupa lansarea oficiala de aici", a declarat Adrian Thiess, presedintele companiei.

ACM devenise importator Hummer pe piata locala din anul 2004, estimand vanzari de pana la 40-50 de unitati pe an. Potrivit statisticilor Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Autoturisme (APIA), anul trecut s-au vandut doar 10 unitati Hummer.

"Lansarea ne-a costat 4 miliarde de lei (aproape 100.000 de euro), insa imediat dupa lansare ne-am confruntat cu o cerere foarte slaba, desi perspectivele in momentul lansarii modelului erau imbucuratoare. Reactia pietei nu a fost pozitiva, finalul fiind un adevarat crah (prabusire - n. red.)", a continuat Thiess. El spune ca la decizia de renuntare la importul de automobile Hummer a contribuit si asa-numita piata gri, adica importurile de masini direct din Statele Unite. Acestea aveau un pret mai mic cu pana la 10.000 de dolari, insa nu erau adaptate pietei europene.

Potrivit lui Thiess, ACM beneficia de un contract cu Hummer Europe, distribuitorul pe piata europeana a modelelor Hummer, de la care a primit drepturile de comercializare in Romania.

"La un moment dat a survenit un conflict intre aceasta firma si General Motors, producatorul Hummer, in urma caruia GM a optat pentru un alt distribuitor pe piata europeana", a explicat Thiess. Momentul schimbarii de strategie a companiei americane a coincis cu momentul in care ACM a luat decizia renuntarii la continuarea afacerii.

Pretul unui model precum Hummer H2 pe piata romaneasca era de aproape 68.000 de euro CIP (fara taxe).

Iesirea Hummer, celebrul model dezvoltat pe baza vehiculelor militare americane, de pe piata auto romaneasca este surprinzatoare avand in vedere evolutia recenta a vanzarilor. Potrivit APIA, in primele opt luni ale acestui an se vandusera peste 167.000 de masini noi, in crestere cu aproape 60% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO