Prima pagina

In iulie a plouat cu euro la Banca Nationala

In iulie a plouat cu euro la Banca Nationala
05.08.2004, 00:00 17



Banca Nationala a cumparat in luna iulie de pe piata valutara 629 mil. euro net, cel mai ridicat nivel din ultimii 14 ani.



Cumpararile sunt foarte mari si arata cat de ridicat este surplusul valutar de pe piata. Daca BNR nu ar cumpara acest surplus, cursul leu/euro si leu/dolar ar scadea foarte mult. Probabil ca acum nu am vedea 1 euro cotat la 41.000 lei, ci la 35.000 lei, iar un dolar ar ajunge la 29.000 lei.



Pe de alta parte, preluarea acestui surplus are si un cost, care este foarte ridicat. Ce castiga BNR la valuta pierde pe partea de sterilizare intrucat este nevoita sa absoarba imediat surplusul de lei care intervine pe piata in urma schimbarii valutei in moneda nationala. La sfarsitul lunii iunie stocul depozitelor atrase de BNR de la banci se ridica la 85.748 miliarde de lei (2,1 miliarde euro) pentru care a platiti o dobanda medie de 21,01% (pe an). La inceputul anului, soldul depozitelor atrase de BNR s-a ridicat la 65.219 miliarde de lei (1.59 miliarde euro). Pe de o parte, exista surplus de valuta, dar in acelasi timp exista si surplus de lei, ceea ce arata anomaliile din economie.



In iulie, rezerva valutara a crescut cu 852 milioane de euro, ca urmare a urmatoarelor operatiuni: cumparari nete de 629 milioane de euro, intrari de 207 milioane euro, in cadrul programelor PSAL si SAPARD, veniturilor din administrarea rezervei internationale de 18 milioane de euro si alte intrari nete reprezentand 89 milioane de euro. Pe de alta parte, s-au facut plati de 91,5 milioane de euro reprezentand rate si dobanzi scadente la datoria publica externa.



Ca urmare a acestor operatiuni, rezerva valutara a atins la sfarsitul lunii iulie 8,6 milioane de euro, in crestere cu 2,2 miliarde euro.



Rezerva de aur s-a mentinut la 105,1 tone, ceea ce reprezinta echivalentul a 1,09 miliarde de euro. Peste jumatate din rezerva de aur se afla in strainatate, in depozite la Banca Angliei.



Rezerva internationala (valutara plus aur) a ajuns la 9,7 miliarde de euro.



Pana la sfarsitul anului, platile scadente in contul datoriei publice externe insumeaza 516 milioane euro.



Intrarile de valuta sunt peste asteptari si au la baza sumele trimise de romanii care lucreaza in strainatate, creditele pe termen scurt si lung sau intrarile din investitii.



Pe de alta parte, si deficitul comercial s-a majorat, astfel incat la jumatatea anului a ajuns la aproape 3 miliarde de euro. Pentru BNR, majorarea deficitului comercial nu reprezinta o ingrijorare, avand in vedere intrarile de valuta, care pot acoperi finantarea lui.



Surplusul mare de valuta a ajutat si cursul de schimb. Fata de inceputul anului, euro este in scadere cu 103 lei, respectiv 0,2%. Dolarul a crescut cu 1.533 lei, adica 4,7%. Pentru a doua parte a anului nu se intrevad miscari spectaculoase pe curs, doar daca se intampla ceva pe pietele internationale cu raportul de schimb euro/dolar.



Pe de alta parte, dobanzile la lei continua sa se situeze la un nivel ridicat (16-20%), in ciuda faptului ca inflatia a scazut spre 0,3%-0,6% pe luna (un echivalent anual de 3,6%-7,2%).



Politica monetara continua sa fie stransa, ceea ce inseamna ca persista o teama fata de inflatie, respectiv de reinflamare. Inflatia este redusa mai mult din politica monetara si din curs.
liviu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO