Prima pagina

In timp ce intra in faliment, BIR a anuntat ca a primit banii

11.07.2000, 00:00 106



Banca Internationala a Religiilor (BIR) a intrat in faliment dupa decizia de ieri a Tribunalul Municipiului Bucuresti (TMB) astfel ca persoanele fizice care au avut constituite depozite vor putea sa-si recupereze banii in termenul legal de pana la trei luni.

BIR nu s-a impacat cu decizia de faliment si a anuntat ca va face recurs la Curtea de Apel. Reprezentantii bancii au declarat ca au primit banii necesari pentru majorarea capitalului, care inseamna salvarea de la faliment, dar sustin ca dovada a ajuns prea tarziu in fata justitiei.

"Avocatul BIR a prezentat consilierului juridic al BNR un document prin care s-ar fi aratat ca ar fi intrat in tara 40 milioane $ si ca au venit pe adresa Centrului Ecumenic International", a afirmat Adrian Vasilescu, purtatorul de cuvant al BNR. El a precizat ca "nu era vorba de un document bancar", cum ar fi extrasul de cont. "Atata vreme cat nu a aparut extrasul de cont, inseamna ca nu a aparut suma", a adaugat oficialul BNR.

Vasilescu a mai spus ca banii trebui sa mai parcurga o etapa - sa intre in capitalul social al BIR si "abia atunci BNR ar putea sa analizeze daca aceasta majorare de capital social ar putea sa determine o alta situatie la BIR".

BIR a anuntat ca in termenul legal de cinci zile va face apel la decizia TMB pentru ca ieri pe adresa Centrul Ecumenic International, actionarul principal al BIR, au venit 40 mil.$ de la New Castle Entreprise Ltd., o societate de investitii care are doua sedii, unul in New York si altul in Bahamas.

"Avocatii nostri vor face in termen de cinci zile apel la decizia luata de Tribunal. Desi oficialii BNR s-au plans ca noi nu am facut dovada intrarii banilor, maine (n.r. - astazi) la prima ora le vom prezenta extrasul de cont care atesta acest lucru", a declarat Florentin Parlog, directorul trezoreriei din cadrul BIR.

Decizia luata ieri de TMB este executorie, adica procedura isi urmeaza mersul juridic indiferent de recursul de la Curtea de Apel. Judecatorul sindic a numit doi lichidatori ai bancii, PriceWaterhouseCoopers si Recuperari si Valorificari Active SA care pot sa inceapa actiunea de lichidare a BIR.

Instanta a mai decis sa-i ridice bancii dreptul de a-si administra bunurile si a interzis instrainarea sau circulatia actiunilor bancii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO