Prima pagina

Inca 250 mil. dolari finantare externa pentru credite

10.12.2004, 00:00 25

Nu mai putin de 27 de banci au intrat in sindicatul care a strans 250 milioane de dolari pentru finantarea operatiunilor curente ale Raiffeisen Bank Romania.
Creditul are scadenta la trei ani, iar costul este de 1,20 puncte procentuale peste rata LIBOR - dobanda de referinta pe piata interbancara de la Londra. Potrivit contractului, rambursarea va fi facuta integral la data scadentei.
Acesta este cel mai mare credit sindicalizat obtinut de o banca romaneasca, dupa ce BCR a atras la inceputul acestui an 200 milioane de dolari, cu scadenta la cinci ani si la o marja de doua puncte procentuale peste LIBOR.
Ca si in cazul BCR, cererea de finantare lansata initial de Raiffeisen Bank, de 100 milioane de dolari, a fost puternic suprasubscrisa, pana la 300 mil.$ din care banca a acceptat in cele din urma 250 mil.$, avand in vedere extinderea operatiunilor in cursul acestui an.
De aranjarea afacerii s-au ocupat patru mari banci de investitii: Bank Austria Creditanstalt, DZ Bank, JP Morgan si Mizuho Corporate Bank.
Creditul sindicalizat face parte dintr-un intreg pachet de surse de finantare la care Raiffeisen Bank a apelat in 2004: doua majorari de capital in valoare de peste 86 milioane de euro, suportate integral de banca mama, o emisiune de obligatiuni pe piata interna in valoare echivalenta de circa 34 mil. euro la data lansarii, plus o linie de finantare de 10 mil. euro de la BERD. Astfel, valoarea finantarii atrase de banca pentru a-si sprijini expansiunea pe piata insumeaza peste 316 milioane de euro.
Banii proveniti din creditul sindicalizat au ca destinatie principala sustinerea cresterii rapide a portofoliului de credite.
"Obiectivul nostru pentru anul viitor este sa depasim cresterea sistemului bancar pe ansamblu, adica sa continuam sa ne extindem cota de piata", a declarat Steven van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank.
El spune ca tinta pentru cota de piata este de 15%. "Nu este usor de atins pentru ca pe langa cresterea in sine trebuie sa ne gandim si la profitabilitate", afirma seful Raiffeisen.
Raiffeisen Bank este a treia banca din Romania dupa activele totale, care au depasit 1,4 miliarde euro la sfarsitul lunii iunie 2004 si are peste 1,5 milioane de clienti.
In primul semestru al acestui an, valoarea creditelor acordate clientilor bancii a crescut cu 34,5% fata de sfarsitul lui 2003, ajungand la aproape 910 milioane euro. In aceeasi perioada, depozitele clientilor s-au majorat cu 36,1%, pana la 916,3 milioane euro.
Raiffeisen Bank a obtinut un profit net de 4,4 milioane euro in primele sase luni ale anului (conform standardelor internationale de contabilitate), o valoare similara celei inregistrate pe intreg anul 2003. Banca este controlata in proportie de 99,4% de catre grupul bancar austriac Raiffeisen, prin intermediul subsidiarei Raiffeisen International.
Bancile de pe piata romaneasca au ajuns sa apeleze masiv la finantare externa - din ce in ce mai ieftina si usor de obtinut. In primul rand cele care sunt astfel sprijinite de bancile mama din strainatate, o alta sursa fiind liniile de credit de la institutii financiare internationale precum BERD si IFC, dar si creditele de la banci de investitii. Asa au ajuns ca la sfarsitul lunii septembrie 2004 sa datoreze la extern peste trei miliarde de euro, adica de peste trei ori mai mult decat la sfarsitul lui 2002. Dupa noua luni din acest an, 1,4 miliarde de euro reprezentau credite pe termen scurt. In acelasi timp, pasivele interne din bilanturile bancilor insumeaza echivalentul a 17 mld. euro.



IFC, finantator si posibil actionar al Bancii Tiriac
Banca Tiriac ar putea obtine de la IFC o finantare in valoare totala de 27,5 milioane de dolari, din care 7,5 mil.$ ar reprezenta un credit subordonat convertibil in actiuni.
IFC considera ca astfel va avea posibilitatea de a juca un rol strategic in consolidarea si cresterea valorii bancii inainte de o posibila vanzare catre un investitor strategic.
Cu banii de la IFC, Banca Tiriac ar putea raspunde mai bine cererii de finantare pe termen mediu pentru clientii din sectorul firmelor mici si mijlocii, respectiv companii mari si si-ar mari gradul de solvabilitate in conditiile cresterii estimate a activelor cu anumite grade de risc si ale extinderii retelei de sucursale. De asemenea, autorii proiectului de finantare apreciaza ca astfel va fi diminuat decalajul de maturitati dintre activele si pasivele din bilantul bancii, fiind in acelasi timp majorate sumele disponibile pentru acordarea de credite fara girant. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO